World Cup Cyclo-cross Val di Sole 2021

World Cup Cyclo-cross Val di Sole 2021

Op zondag 12 december 2021 staat de 9de wereldbekermanche veldrijden van dit veldritseizoen op de agenda, de allereerste in Val di Sole (Italië). Het opzet was om er te kunnen crossen in de sneeuw en dat zal ook zo geschieden. Dat is ook voor de veelvoudige kampioene en zeer ervaren Marianne Vos een uitdaging.

Programma 12-12-2021

13u30 Dames elite en beloften
14u55 Elite heren

Marianne Vos startte haar veldritseizoen met de Wereldbekerwedstrijden in de USA en won er twee van de drie manches. Ze ging er vervolgens even tussenuit en maakt nu haar herintrede in Val di Sole. De veelvoudige kampioene start altijd om te winnen en wil dus ook de cross in de sneeuw aan haar GIGA palmares toevoegen.

De ervaring mag dan nog zo groot zijn, ook voor Vos wordt de race in de sneeuw een nieuwe uitdaging. "Ik reed al in de sneeuw, maar dit wordt de eerste wedstrijd op een dergelijk parcours. We weten niet echt wat te verwachten. De hoogte ( Vermiglio, 1261 m) zal ook een rol spelen ... het is voor iedereen nieuw en 't zal moeilijk zijn.", analyseert de Nederlandse.

"We weten allemaal dat we te maken hebben met sneeuw en koude, maar de goede keuzes zullen het verschil maken. In het veldrijden wordt al meteen bij de start ingevlogen en het is vaak moeilijk in te schatten hoe je te kleden. De juiste bandenkeuze en -druk zal zeer belangrijk zijn, afhankelijk van of het oppervlak zachte sneeuw is of meer ijzig.", weet Marianne, en dat moet dan duidelijk(er) worden na de verkenning op het juiste moment.

Bij afwezigheid van Lucinda Brand komt er een kans in Val di Sole voor Denise Betsema om de leidersplaats over te nemen. Dan moet de Pauwels Sauzen-Bingoalrenster op zijn minst tweede worden.

Puck Pieterse, de leidster bij de U23 dames en 3de algemeen, heeft haar skills al getoond op de fiets en zal ongetwijfeld ook vol enthousiasme de wedstrijd in de sneeuw aanvatten. Spektakel genoeg om naar uit te kijken ...

"Racen in de sneeuw kan iets verrassend en onverwacht brengen, ook omdat we nog geen wedstrijd van dit type zagen in deze Wereldbeker tot dusver. Wie over een zeer goede techniek beschikt, kan profijt halen uit zijn vaardigheid.", luidt het

Elite heren

Pidcock Val di Sole Daniele Molineris.jpg (458 KB)

Bij elite heren heeft Eli Iserbyt een dusdanige voorsprong in het klassement dat de West-Vlaming sowieso leider blijft na de wedstrijd in Italië. Maar ook hij staat voor een nieuwe uitdaging en wil uiteraard winnen.

Tom Pidcock won dan wel de wereldtitel veldrijden bij de junioren op een ijzig parcours in Luxemburg, maar op sneeuw crossen is nog iets anders, en ook nieuw voor hem. De Brit heeft de nodige fietsskills en zijn eerste wedstrijd in Boom vorige week toonde aan dat de conditie goed is, maar of dat al voldoende is om het bijvoorbeeld Wout van Aert moeilijk te maken, is nog de vraag. Het is trouwens ook uitkijken naar hoe de Belgische kampioen het zal doen in de sneeuw.

"Morgen wachten ons heel andere omstandigheden met ijs en sneeuw.", zei Wout na afloop van zijn zege in Essen op zaterdag. "Het zal dan moeilijker zijn om snel het verschil te maken. Wie het best kan omgaan met die specifieke omstandigheden, zal het verschil maken."


Info Wereldbeker veldrijden Val di Sole klik hier

Fotocredits Daniele Molineris / Val di Sole Bikeland > bron reactie


Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!