Youngsters knap bezig in de Wereldbeker

Zowel bij de dames als de heren vallen de youngsters op met top 10 plaatsen in de voorbije Amerikaanse manches van de Wereldbeker veldrijden 2021-2022. De 21-jarige Niels Vandeputte en de 20-jarige Kata Blanka Vas staan bijvoorbeeld respectievelijke 5de en 4de in het klassement bij elite heren en dames.

Bij de dames rijden de beloften hun wedstrijden samen met de elite voor de wereldbekerwedstrijden, maar er is ook voor elk een trui. Al in de eerste manche in Waterloo (USA) toonden Kata Blanka Vas (Hon) en Puck Pieterse (Ned) zich vooraan in de wedstrijd. Vas werd 6de en als beste belofte meteen de eerste leidster bij de U23 dames, Puck Pieterse finishte als 8ste. Ook in Fayetteville, op een toch zwaardere omloop, waren het beide talentvolle jonge dames, die naar voor kwamen. Pieterse werd deze keer 5de en Vas opnieuw 6de. De Hongaarse kampioene, die vorig seizoen het eindklassement won bij de U23, blijft daarmee leidster bij de beloftes en klimt naar een 4de plaats algemeen bij de dames.

Pieterse en Vas stonden vorig jaar naast elkaar op het podium van het EK veldrijden bij de beloften, als 1 en 2.

(EK veldrijden 2021 begin november op de Vam-berg lees klik)

Bij elite heren kregen ze al in beide WB-manches regen te verduren. In Waterloo maakte het de omloop vooral glibberiger en in Fayetteville zwaar. Voor de podiumplaatsen zagen we een strijd tussen zowat dezelfde tenoren, met in de eerste wedstrijd winst voor Iserbyt, die finaal soleerde naar de zege en de leidersplaats. In de tweede toonde Quinten Hermans zijn uitstekende vorm met een lange solo naar het hoogste schavotje. Iserbyt (1 en 2), Hermans (3 en 1) en Vanthourenhout (2 en 3) palmden telkens het podium in.

Voor de overige top 10 plaatsen vielen vooral de youngsters op. Niels Vandeputte reed in Waterloo (USA) een geweldig slot en fiinshte heel knap als 5de en eerste belofte. Ryan Kamp was met zijn 8ste plaats de tweede belofte. Voor U23 heren volgen er nog aparte wereldbekerwedstrijden dit seizoen (lees hier).

In de toch zware wedstrijd, die de WB-cross in Fayetteville toch was, kwamen er nog meer jonge talenten naar voor. Deze keer was de beloftenwereldkampioen Pim Ronhaar met een 5de plaats de 1ste U23'er. Niels Vandeputte werd 7de, Toon Vandebosch 9de en de 19-jarige Emiel Verstrynge 10de. Ook heel dicht > Ryan Kamp (Ned) op 12 en Thomas Mein (Dui) op 13.

Overall levert dat na twee WB-manches bij de elite heren voor Vandeputte een mooie vijfde plaats op. Ryan Kamp (Ned) op 8, Toon Vandebosch op 9, Pim Ronhaar (Ned) op 11, ...