Velofollies 2023

Paul Van Den Bosch over Thibau Nys: 'Geen stappen overslaan'

Paul Van Den Bosch over Thibau Nys: 'Geen stappen overslaan'

Het voorbije weekend werd Thibau Nys in Italië Europees kampioen wegwielrennen bij de beloften/U23. De trainingsschema's die hij krijgt via Energy Lab zijn een schakel in het groter geheel van zijn succes. De visie na het behalen van de titel blijft, om vooral geen stappen over te slaan. "We gaan zeker niet ineens gek gaan doen.", klinkt het bij coach Paul Van Den Bosch

Mede door zijn ervaring met tal van toppers, ondere andere Sven Nys, is coach Paul Van Den Bosch goed geplaatst om te weten hoe Thibau Nys best wordt begeleid. 

Nys junior dankt de selectie voor het Belgisch beloftenteam aan zijn goede prestaties in de laatste 10 wedstrijden, o.a. de 2de plaats op 't BK voor beloften. Dan is er geloof in de renner, maar het EK dan winnen, is nog een paar ander mouwen. Zijn zege heeft hij voor stukje te danken aan het volgen van een gestructureerd trainingsschema, maar zeker niet dat alleen, weet Van Den Bosch:

“Het trainingsschema dat Thibau kreeg heeft er zeker aan bijgedragen, maar is zoals altijd een schakel in het geheel. Hij traint al jaren binnen een bepaald schema. Dat is zeker al altijd enorm belangrijk geweest in zijn evolutie als renner. Maar het feit dat hij wint is in eerste instantie bepaald door het talent en de werkkracht van de atleet, in dit geval Thibau Nys zelf. Niet alleen dat, ook zijn koersinzicht, zijn ploegmaat Van Eetvelt en team Trek Baloise Lions en zijn enorme entourage zijn van groot belang. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een gestructureerd trainingsschema van groot belang is maar dat blijft altijd onderdeel van een veel groter geheel. Anders zou het makkelijk zijn: als je enkel een schema moet volgen, dan kan iedereen topsporter worden. Kortom: het trainingsschema is de schakel van een heel grote ketting.”

Wat betreft zijn progressie ... "We wisten dat het een kwestie van tijd was. In zijn trainingsplan vorig jaar heeft hij nog relatief beperkt getraind en dit jaar is dat enorm toegenomen. Verbetering was logisch, maar we konden ook niet voorspellen dat hij Europees kampioen ging worden. We wisten slechts drie weken voor het EK begon dat hij geselecteerd was. Nu slaat hij eigenlijk bijna 2 jaar over... Wat hij in 1 jaar doet, doen veel beginnende renners in 3 jaar.”, klinkt het

Stap per stap

De coach benadrukt dat er nu niet ineens overhaast stappen kunnen gezet worden, met de voetjes op de grond blijven staan: “Wel, wij hebben een visie van bij het begin. Die geldt voor iedereen. Alles stap per stap. Die visie hebben we allemaal, ook zijn vader Sven Nys. We gaan vooral geen stappen overslaan. Die visie bestond voor het EK en blijft dezelfde na het EK. Volgend jaar gaat hij dus niet ineens bij de profs gaan rijden op hoog niveau. Er zal misschien wel wat verandering komen in de wedstrijden die hij zal meerijden maar in principe gaat die Europese titel weinig doen aan de visie die we hebben met Thibau. Er zijn nog heel veel stappen te zetten waarop we eerst gaan focussen, zoals bijvoorbeeld zijn trainingsprogressie. We gaan zeker niet ineens gek gaan doen.”


Interesse van topploegen

“Uiteraard, er is natuurlijk vraag.", weet Van Den Bosch. "Ploegen vandaag zijn zeer fel op zoek naar jong talent. We zien dat bij Evenepoel, Pogačar, Bernal, noem maar op. Allemaal jonge renners. Ploegen zijn nu al heel vroeg op zoek naar nieuwe talenten dus het spreekt voor zich dat ze ook naar Thibau kijken. Momenteel houden we de boot een beetje af. Dat is iets dat Bob Verbeeck, Sven Nys en ik samen moeten bekijken om te zoeken naar de beste weg voor de verdere begeleiding van Thibau.” 

Op trainingsvlak zal er alvast zeker verder gewerkt op zijn sterk punt, de sprint, en de algemene basisuithouding, die voor elke renner van belang is. 

Fotocredit Veldritkrant - bron: Energy Lab

Lees, kijk en luister: Thibau Nys is Europees beloftenkampioen wegwielrennen klik

 

 


Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

November 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!