Velofollies 2024

Olympisch zilver voor Wout van Aert

Olympisch zilver voor Wout van Aert

Wout van Aert is tweede geworden in de Olympische wegrit en pakt dus de zilveren medaille. Richard Carapaz heeft het goud en Tadej Pogacar, de tourwinnaar, brons. De Belgen toonden zich als echte teamplayers.

Al snel in de wedstrijd mocht een 7-tal de vroege vlucht nemen en ze hadden zowaar op een moment 20 minuten voorsprong. Uittredend Olympisch kampioen Greg van Avermaet moest mee aan de slag om dit te herleiden tot enkele minuten. Het duurde dan ook heel lang tot er iets te beleven viel in de wedstrijd in heel warme weersomstandigheden. Tiesj Benoot en vervolgens Mauri Vansevenant brachten ten gepaste tijde Wout van Aert in juiste stelling en Remco Evenepoel probeerde op een 50 km van de streep te ontsnappen, maar hij, net als metgezellen Dunbar en Nibali, werd snel gegrepen en zakte terug.

Nadat de eerste vluchters waren ingerekend, werd de ware strijd op Mikuni Pass ingezet door Pogačar. Van Aert bleef zijn eigen tempo rijden en wist net voor de top vooraan aan te sluiten. 13 renners maakten nog kans op de medailles, maar finaal bleven McNulty en Richard Carapaz, die er op 25 km van de finish van onder gemuisd waren, voorop en laatstgenoemde soleerde op dik 5 km van de streep naar Olympisch goud. Van Aert, die -tevergeefs- nog zijn uiterste best deed om de kloof te dichten, haalde het uiteindelijk in de sprint voor zilver van tourwinnaar Tadej Pogacar, goed voor brons.

 

In een reactie kort na de wedstrijd gaf Wout van Aert gemengde gevoelens te kennen. “Ik had de benen om te winnen, maar ik wist dat het een moeilijke situatie ging worden na de Mikuni Pass. Ik heb meerdere malen geprobeerd iets te forceren, maar dat mocht niet baten. Het wiel van Pogačar en mij werd te veel geviseerd om tot een goede samenwerking te komen. Carapaz was heel sterk. McNulty kwam nog terugwaaien, maar hij (nvdr Carapaz) bleef er toch knap voor."

"Op de Mikuni Pass heb ik bewust mijn eigen tempo gekozen”, vervolgde Wout. “Ik wist dat ik mijzelf niet teveel over de kop moest jagen. Het kon zijn dat ik daardoor de slag zou missen, maar anders was het waarschijnlijk ook niet voor de medailles geweest. Gelukkig kon ik weer aansluiten. We hebben met de Belgen de tactiek uitgevoerd zoals we wilden. Ik ben heel blij dat ik de jongens hun werk kan belonen met het zilver.", aldus de kersverse winnaar van de Olympische zilveren medaille. 

"Zilver met een gouden randje", klinkt het bij bondscoach Sven Vanthourenhout

Volledige uitslag klik hier

Op 28 juli rijden Wout van Aert en Remco Evenepoel de individuele tijdrit. 

Archieffoto credit TFoto - bron reactie Team Jumbo-Visma / live uitzending
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!