Velofollies 2023

Van der Poel niet gestart, Merlier geeft er de brui aan, Van Aert laat GC varen

Van der Poel niet gestart, Merlier geeft er de brui aan, Van Aert laat GC varen

Mathieu Van der Poel is niet meer van start gegaan in de 9de etappe van de Tour de France 2021: Cluses > Tignes. Zijn teamgenoot Tim Merlier wel, maar hij heeft er zowat halfweg de brui aan gegeven. Wout van Aert, bij aanvang 2de in 't GC, gaat wel door tot Parijs, maar liet duidelijk blijken, tijdens de rit in ongure omstandigheden, het klassement te laten varen.

Het nieuws dat Mathieu van der Poel niet meer van start ging in de 9de etappe van de Tour kwam er kort voor de start en werd vervolgens bevestigd door de organisatie. Na een schitterende eerste week, met de zege in de 2de etappe op de Mûr-de-Bretagne (lees hier) en vervolgens 6 dagen in het geel, worden de pijlen nu gericht op de Olympische Spelen, de mountainbikewedstrijd.

Merlier: 'Het was op een gegeven moment op'

Tim Merlier credit team.jpg (122 KB)Fotocredit Team Alpecin-Fenix

Het verhaal van Tim Merlier waarom hij uit de wedstrijd gestapt is. "Ja, omdat het op was zeker.", klinkt het gelaten. "Ik kon het tempo van de grupetto niet meer volgen. Dan dacht ik eerst, ik ga zo lang mogelijk rijden. Misschien kan ik in de afdaling nog terugkomen. Maar op een bepaald moment zag ik de grupetto zodanig ver weg rijden ... dan wist ik dat het een onbegonnen zaak was om te blijven vechten eigenlijk, ja, ... ".

Of het iets te maken had met de val eerder in de Tour? "Ik had wel een beetje last van de rug maar op zich rijd ik 3 records vandaag, qua wattages dus ...  ik denk niet dat ik me veel kan verwijten, het niveau is heel goed. Ik denk dat gewoon de koerssituaties niet echt meezitten ... 'Misschien iets te weinig karakter' vraagt Tim zichzelf af.

Misschien ook de weersomstandigheden? " Dat weet ik niet. Normaal ben ik daar nog çava in. Als ik te koud krijg, functioneer ik ook niet meer maar daar kan ik het niet op steken. Het was gewoon op op een bepaald moment, halfweg ..."

Hoe is de Tour te vergelijken met de Giro? "Daar rijd ik ook een paar records. Niet dezelfde als in deze rit . Ik heb ook afgezien in de Giro. Maar uiteindelijk was het tempo in de grupetto iets lager dan hier. 't Was hier van in 't begin er meteen invliegen 'afgeschoten'. De tijdslimiet zorgt voor veel stress en daardoor lag het tempo in de grupetto heel hoog. ", ondervond Merlier.

Sprinten op de Champs-Elysées zal dus niet voor dit jaar zijn, maar blijft een doel "Sowieso, sowieso, ... ja, Ik was ook emotioneel als ik afstapte omdat ik daar direct aan dacht ... maar, ja, helaas ... ik zal ne keer moeten terugkeren", aldus Tim Merlier, die toch met een ritzege in de Tour (lees hier) huiswaarts kan en hij maakte deel uit van het team dat gedurende 6 dagen de gele truidrager in zijn rangen had.

Vol voor etappewinst

Zijn kameraad, Wout van Aert, gaat wel door tot Parijs. Dat is toch het opzet. Voor aanvang van de etappe naar Tignes stond de Belgische kampioen nog tweede in het algemeen klassement maar tijdens het verloop van de wedstrijd liet hij al snel begaan. Het doel wordt nu een etappe winnen ... Inclusief de 2de tijdrit komen er best nog wel wat kansen voor de Jumbo-Vismaman.

Vind de rankings klik hier

Fotocredits Bjorn - bron reactie Merlier: Team Alpecin-Fenix
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!