Hulde aan Raymond Poulidor met 'Merci Poupou'

Hulde aan Raymond Poulidor met 'Merci Poupou'

Op de vooravond van het teamdebuut van Alpecin-Fenix in de Ronde van Frankrijk brengt de ploeg hulde aan de Franse wielerlegende Raymond Poulidor, grootvader van David en Mathieu van der Poel. De renners van Alpecin-Fenix dragen bij de presentatie in Brest een speciale wielertenue geïnspireerd op de kleuren die Raymond Poulidor doorheen zijn hele carrière vertegenwoordigde, die van de voormalige Franse Mercier teams.

Wat is het idee achter "Merci Poupou"?

Tussen 1962 en 1976, stond Poulidor maar liefst 14 keer aan de start van 's werelds grootste wielerwedstrijd, de Ronde van Frankrijk. Acht keer eindigde hij op het podium van la Grande Boucle, maar zonder ooit de gele trui te hebben gedragen. Dat was ook het geval bij zijn laatste doortocht op de Champs-Élysées in juli 1976, toen hij derde werd in de eindstand.

Nu, 45 jaar later, staat zijn kleinzoon Mathieu van der Poel voor zijn debut in de Tour. Het is nu aan hem om de gele droom na te jagen en zodoende de nalatenschap van z'n grootvader aan hem en de hele wielerwereld te belichamen. Generaties van wielerhelden volgen elkaar op, maar hun streven bljft ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor de wielerfans die de Tour volgen: de passie voor de Ronde van Frankrijk wordt doorgegeven van generatie tot generatie, of zij de wedstrijd nu ter plaatse of op televisie volgt.

Raymond Poulidors rennerscarrière eindigde dan wel 45 jaar geleden, maar zijn verhaal gaat verder. Dat is waarom Alpecin-Fenix aan de vooravond van Mathieu van der Poel's Tourdebuut wil stilstaan bij z'n nalatenschap en in volle dankbaarheid "Merci Poupou!" zeggen.

Teammanager Philip Roodhooft: "Wij konden deze gelegenheid niet voorbij laten gaan. 45 jaar nadat Poulidor een ongelooflijke carrière afsloot, staat zijn kleinzoon Mathieu van der Poel aan de start van z'n eerste Ronde van Frankrijk. Dit is een unieke kans voor Mathieu en de ploeg om hulde te brengen aan zijn grootvader en een van de meest iconische renners die het wielrennen ooit heeft gekend.

Dat onze partners "MerciPoupou" mee ondersteunen toont hun betrokkenheid op lange termijn. Alpecin is de meest historische wielersponsor met een geschiedenis van 75 jaar, terwijl Fenix en Canyon niet louter een commerciële return on investment beogen. Zij willen hoofdzakelijk de ploeg en onze renners ondersteunen in het najagen van hun dromen. Dromen die groeiden uit het wielererfgoed dat ons is meegegeven via onze eigen (groot)ouders."

Merci PoupouDSC07371.jpg (728 KB)

Mathieu van der Poel: "Mijn grootvader herkende al vroeg mijn passie voor wielrennen en zei altijd dat David en ik meer getalenteerd waren dan hij. Vandaag had ik graag gewenst dat hij erbij kon zijn om deze ervaring te delen met onze familie. Hij heeft hier lange tijd van gedroomd, maar ik ben er zeker van dat hij trots is. Dat is hij altijd geweest. Ik ben erg verheugd dat we op deze leuke manier een ultieme hulde kunnen brengen aan hem en dat we samen "Merci Poupou!" kunnen zeggen."

Voor het goede doel

Om de toewijding aan Poulidors nalatenschap te tonen en kinderen te helpen hun dromen na te jagen, is er een speciale website ontwikkeld op www.mercipoupou.com. Daar kunnen fans in de webshop een "MerciPoupou" replicashirt of wielerpet kopen.

De opbrengst van deze verkoop gaat naar een goed doel. Organisaties en liefdadigheidsprojecten die kinderen en jongeren in de sport ondersteunen, kunnen zich aanmelden voor dit fonds. Meer informatie daarover zal nog tijdens de Tour door alle betrokken partijen gecommuniceerd worden.

Merci PoupouDSC07622.jpg (677 KB)

Fotocredits en teksbron: Team Alpecin - Fenix

 

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

september 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!