Citadel Namen wordt 't decor voor EK veldrijden 2022

Citadel Namen wordt 't decor voor EK veldrijden 2022

Het EK veldrijden zal volgend jaar in het weekend van 5 en 6 november plaatsvinden in Namen. De Citadel van Namen, waar elk jaar een manche van de UCI Wereldbeker gereden wordt, vormt het spectaculaire decor voor de Europese titelstrijd. Speciaal voor het EK wordt het parcours in een nieuw jasje gestoken.

Namen is al jarenlang een referentie in de veldritwereld. De Citadelcross staat sinds 2009 op de internationale kalender en is uitgegroeid tot een regelrechte klassieker. Het EK veldrijden, dat de stad Namen samen met Belgian Cycling zal organiseren, belooft een groots cyclocrossfeest te worden in de hoofdstad van Wallonië! Op zaterdag 5 november 2022 worden de Europese titels bij de Masters verdeeld. Op zondag 6 november komen de junioren, beloften en eliterenners vrouwen en mannen in actie.

Waals minister van Sportinfrastructuur, Jean-Luc Crucke: "Het veldrijden neemt in België een bijzondere plaats in, een gedeelde geschiedenis. En Wallonië staat internationaal bekend om zijn gastvrijheid. Ik heb niet geaarzeld om het dossier van het Europees kampioenschap 2022 aan mijn collega's van de regering voor te leggen. Dit is omwille van twee redenen een uitgelezen kans. Eerst en vooral omwille van de uitstraling voor Wallonië. Sport reflecteert universele waarden die ons allen na aan het hart liggen. En dan zijn er ook nog de te verwachten aanzienlijke en directe economische voordelen, die vandaag nog meer dan gisteren zo belangrijk zijn voor onze regio."

In de periode voorafgaand aan het evenement zullen ook diverse aan het EK gelieerde activiteiten georganiseerd worden. Met de komst van een groot internationaal evenement als het EK willen de organisatoren en de overheid maximaal inzetten op sportbeoefening en wie weet zo de kampioenen van morgen ontdekken. Zo zullen er in heel Wallonië onder meer jeugdinitiaties georganiseerd worden.

Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerunie: " Praten over sport in België en in Wallonië is vooral praten over wielrennen en veldrijden. Enkele van de mooiste en meest intense bladzijden in de geschiedenis van het veldrijden zijn hier geschreven. Veldrijden is een nobele en fascinerende discipline die in 2022 prachtige Europese kampioenschappen te wachten staat. Meer dan 350 crossers uit meer dan 20 landen zullen strijden om de Europese titels en dit ​​in een unieke setting waar ook en vooral de warmte en passie van de supporters te voelen zal zijn. We willen graag Belgian Cycling en zijn voorzitter Tom van Damme, Wallonië en minister Jean-Luc Crucke en de stad Namen en burgemeester Maxime Prévot bedanken. Onze dank gaat ook uit naar de organisatoren, die zich met al hun ervaring en expertise voorbereiden om er voor alle cyclocrossliefhebbers een onvergetelijk evenement van te maken."

Tom Van Damme, voorzitter Belgian Cycling: "Met de stad Namen worden voor de eerste keer in de geschiedenis internationale cyclocrosskampioenschappen in Wallonië georganiseerd. De befaamde Citadel van Namen heeft al tien keer de beste veldrijders mogen ontvangen ter gelegenheid van de Wereldbeker, maar de Europese kampioenschappen zijn toch nog een trapje hoger. Daarenboven zijn we in 2022 toe aan de twintigste editie van de UEC European Cyclocross Championships. Het veeleisende en spectaculaire parcours vormt het ideale decor voor deze feestelijke editie. We zijn ervan overtuigd dat de Citadel van Namen opnieuw garant zal staan ​​voor sportieve veldslagen van het hoogste niveau met - laat ons allen hopen - landgenoten die op de voorposten zullen meestrijden."

Drievoudig wereldkampioen veldrijden Erwin Vervecken, coördinator veldrijden bij Golazo sports, is de parcoursbouwer van de jaarlijkse Citadelcross en zal ook het EK-parcours uittekenen. "De basis van het parcours wordt het tracé dat al enkele jaren in gebruik is tijdens de Wereldbeker, maar speciaal voor het EK gaan we wat extra's voorzien. Zo plannen we twee extra bruggen, waardoor we lussen kunnen creëren voor het publiek. De ene brug komt boven aan het kasteel en de andere zal beneden liggen in de kuil waar de crossers de voorbije twee edities van de Citadelcross naar boven moesten klauteren richting materiaalpost."

Vervecken heeft nog meer nieuwigheden in petto: "De schuine kant die de laatste jaren veel makkelijker is geworden omdat er doorheen de jaren stilaan een paadje is ontstaan, zal een upgrade krijgen en terug als vanouds moeilijk balanceren worden. Ook op de Esplanade willen we nog iets extra doen. Start en aankomst daarentegen blijven identiek aan de laatste edities. Die hebben tijdens de Wereldbeker hun deugdelijkheid bewezen en daaraan gaan we niet sleutelen", besluit de drievoudige wereldkampioen.

Voorlopig voorzien: Zaterdag 5 november rijden de masters hun EK en zondag 6 november is dan voorbehouden voor de dames en heren junioren, U23/beloften en elite.

Fotocredit TFoto - tekstbron: Golazo

Lees: EK veldrijden 2021 gaat door op de VAM-berg in Nederland klik hier

Info (uitslagen en co) EK veldrijden 2020 in Rosmalen / 's Hertogenbosch
zaterdag klik hier
zondag klik hier

 

 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!