KNWU, NOC*NSF én Team Jumbo-Visma starten met CyclingClassNL

KNWU, NOC*NSF én Team Jumbo-Visma starten met CyclingClassNL

In Nederland blijven ze inzetten op het zoeken en begeleiden van wielertalent. NOC*NSF, Team Jumbo-Visma en de KNWU slaan de handen ineen met de start van CyclingClassNL. Het is een nieuw project dat zich focust op de ontwikkeling van getalenteerde jongens en meisjes binnen de wielersport in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar.

Dat Nederland wielertalent in huis heeft, weten ze in het veldrijden maar al te goed. En daar wordt verder aan gebouwd bij onze noorderburen, over alle fietsdisciplines heen. Zo is er een nieuw opzet CyclingClassNL, dat zal inzetten op het waarborgen van aanwas van talentvolle wielrenners en wielrensters in Nederland door de talenten op dagelijkse basis te begeleiden met een wetenschappelijk onderbouwd en persoonlijk ontwikkelingsprogramma.

"Komende weken werken de betrokken partijen aan de formalisering van het project, om dan vanaf dit najaar van 2021 op te starten met een groep van max 25 talenten, verdeeld over meisjes en jongens.", luidt het

Samenwerking op verschillende niveaus

Talentcoaches gaan binnen het project aan de slag met verschillende trainingsvormen die onder andere bijdragen aan fysieke ontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en voedingsleer van talenten. De dagelijkse coaching helpt de betrokken sporters om optimaal inzicht te krijgen in hun leerdoelen en bij het vinden van de balans tussen sport, school en hun privéleven. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat hiermee een betere aansluiting plaatsvindt richting het World Tour-niveau. De talenten blijven verbonden aan hun wielerclub en regionale instituten met betrekking tot het rijden van wedstrijden.

Hiermee wil CyclingClassNL de samenwerking tussen renner, club en talentcoach versterken met als beoogd eindresultaat de doorstroom van talenten naar nationale en internationale opleidingsploegen op continentaal en pro-continentaal niveau en het opleiden van nieuwe wielerkampioenen.

“De Nederlandse wielersport is gebaat bij het constant inspelen op nieuwe ontwikkelingen.", zegt Thorwald Veneberg, de KNWU-directeur. "Daarom is het belangrijk open te staan voor nieuwe samenwerkingen en inzichten. De bundeling van krachten met NOC*NSF en Team Jumbo-Visma geeft ons de gelegenheid om nog slagvaardiger talent op te leiden. Het is de bedoeling dat de gehele Nederlandse wielersport profiteert van de samenwerking, waarbij wij onze kennis ook zo breed mogelijk willen delen en input van alle partijen heel welkom is.”, aldus Veneberg

“Nederland is een fantastisch wielerland en dat willen we graag blijven, maar je blijft niet zomaar aan de top.", klinkt het bij Maurits Hendriks, technisch directeur van NOS*NSF (Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sportfederatie). "Daarvoor moet je steeds investeren in het ontwikkelen van talent. Alleen dan houd je aansluiting bij het hoge mondiale niveau. Met CyclingClassNL investeren we nu in talentontwikkeling met als doel toekomstig oranjesucces. Wij hebben bijvoorbeeld veel ervaring in de combinatie van topsport met onderwijs. Dat is heel belangrijk voor deze leeftijdsgroep. We kijken gezamenlijk wat goed is voor de Nederlandse topsport en hebben alle drie hetzelfde doel voor ogen.”, aldus Hendriks.

“Met onze Team Jumbo-Visma Academy, een wens van Jumbo-oprichter Karel van Eerd, zijn we al bezig om meer aanwas van jongeren voor de wielersport te creëren.", vertelt Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma. "Daarmee zijn we al mooie samenwerkingen met wielerverenigingen gestart. Deze samenwerking met NOC*NSF en KNWU is daar een vervolgstap op. Zo hopen we het gat tussen de verenigingen en de opleidingsploegen te vullen en de talentvolle renners en rensters goed te begeleiden in hun ontwikkeling.”, aldus Plugge

Fotocredit TFoto - bron: KNWU
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

augustus 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!