Asgreen wint de Ronde 2021 'Als er iemand sterker is, is er iemand sterker'

Asgreen wint de Ronde 2021 'Als er iemand sterker is, is er iemand sterker'

Kasper Asgreen heeft de Ronde van Vlaanderen 2021 op zijn naam weten te schrijven. De Deen van Deceuninck-Quick Step klopte Mathieu van der Poel in een sprint met twee. "Ik verloor van iemand die sterker was vandaag. Dat maakt het iets makkelijker om te aanvaarden", zei een eerlijke maar ontgoochelde Mathieu van der Poel.

Behoorlijk vroeg na de start in Antwerpen vormde zich 'de vroege vlucht' in de Ronde van Vlaanderen 2021. Het 7-tallig kopgroepje reed dik 12 minuten voorsprong bijeen en het duurde tot de heuvelzone eer het peloton deze effectief begon af te knabbelen. Bij de tweede passage op de Oude Kwaremont werd al eens steviger aan de boom geschud en op de Koppenberg gooide Julian Alaphilippe de knuppel in het hoenderhok door naar de kop van wedstrijd te rijden, op dat moment bemand door Bissegger, een naam om te onthouden met het oog op de toekomst. De andere favorieten lieten echter niet begaan en reden ook naar voor. Met Kasper Asgreen kreeg Patrick Lefevre nog een sterke pion mee van zijn team. De Deen werd eerder door een val, die vóór hem gebeurde, opgehouden en moest een kloof dichten, maar zijn tank leek nog heel goed gevuld, want hij bleef aanvalslustig.

Asgreen trok op zo'n 27 km van de meet dusdanig door, dat enkel Van der Poel en Van Aert wisten aan te sluiten. De drie werkten goed samen en het zag er naar uit dat ze de podiumplaatsen zouden verdelen. Maar op het laatste stuk van de Oude Kwaremont plaatste Van der Poel een stevige demarrage en Asgreen wist bij te benen maar Wout van Aert slaagde daar niet in. De kopman van Jumbo-Visma zou na de Paterberg in de achtervolgende groep terechtkomen.

De twee leiders vonden elkaar en werkten goed samen richting Oudenaarde, tot op 1 km van de meet .... Asgreen nestelde zich in het wiel van Van der Poel, wachtte perfect tot die aanging en klopte hem in de sprint.

Wedstrijdverslag lees hier

'Vertrouwen op mijn sprint'

"Ik kan het niet geloven! De Ronde is de mooiste koers ter wereld voor mij. De kasseien en steile heuvels zijn geweldig. Twee jaar geleden stond ik op het podium bij mijn debuut en dan nu winnen, ongelooflijk!", zei Asgreen voor team Elegant - Quick Step na de wedstrijd. "Net voor de top (nvdr Oude Kwaremont) werd ik gelost door Mathieu, maar bleef alles geven en kwam terug. Op de Paterberg bleven we doorrijden en keken niet meer om. We bleven verder weglopen. Ik had niet meer genoeg jus in de benen om nog iets te proberen in de slotkilometers, dus besloot ik op mijn sprint te vertrouwen. Ik wilde daar alles geven, dus besloot ik van achter te beginnen. Zo kon ik het beste controleren. Ik zette een krachtige sprint in, maar pas in de laatste 10 meter geloofde ik dat ik kon winnen. Ik ben extreem blij dat ik het harde werk van mijn ploeg hebben kunnen afronden. Het was een fantastisch klassiek voorjaar voor ons. Om deze koers – die ik vroeger als kind op tv altijd bekeek – aan mijn palmares toe te voegen, is natuurlijk geweldig.", aldus een blije Kasper Asgreen, die op 26 maart ook al de E3 Saxobank Classic Harelbeke won.

'Iemand die sterker was'

"Het zegt veel dat hij tot op 1 km van de meet mee blijft rijden.", legde Van der Poel uit over Kasper Asgreen. "Dat betekent dat hij zeker is van zijn sprint en ik voelde al tijdens de wedstrijd dat hij heel sterk was. Ik ben zeer ontgoocheld maar ik verloor van iemand die sterker was vandaag. Dat maakt het iets makkelijker om te aanvaarden.", klinkt het bij Mathieu, die er niet gefrustreerd om is.  "Ik kan dat wel makkelijk plaatsen als ik op waarde geklopt word, maar uiteraard ben ik wel teleurgesteld. Het is vrij uniek om jezelf op te volgen in de Ronde. Het had heel mooi geweest. Dat is wel een beetje zuur.", vertelde hij wel.
"Maar als er iemand sterker is, is er iemand sterker hé", aldus Mathieu van der Poel, die wel tevreden is over zijn eerste deel van het wegseizoen. Nu volgt er een weekje rust en dan de mountainbike op, naar eigen zeggen zijn favoriete discipline. Deze waarin het multi-fietstalent deze zomer voor Olympisch goud gaat.

'Even laten bezinken'

Wout van Aert moest tevreden zijn met de zesde plek in de uitslag van de Ronde dit jaar. "Ik was niet goed genoeg om te winnen”, vertelde Van Aert na afloop. “Vanaf de tweede beklimming van de Oude Kwaremont merkte ik al dat ik geen overschot meer had. Ik was blij dat ik toen eigenlijk nog op de juiste plaats zat. Op het laatst was het gewoon op. Op de derde en laatste keer Oude Kwaremont ging het niet meer van harte. De benen waren er niet. Zeker op de Paterberg was het zwoegen en strompelen om boven te geraken. Toch heb ik geen steken laten vallen”, vervolgde hij. “Ik heb er alles proberen uit te halen, maar uiteraard had ik op wat meer gehoopt. De komende week ga ik uitrusten om met een goede vorm aan de start van de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race te verschijnen. De Ronde was natuurlijk het hoogtepunt van het voorjaar, dus dit moet wel eerst even bezinken.", aldus Van Aert, die al bij al de voorbije weken schitterende dingen liet zien.


Volledige uitslag klik hier

Fotocredits Deceuninck - Quick Step Cycling Team / Getty Images
Bron reacties: Teams Alpecin-Fenix, Deceuninck - Quick Step en Jumbo-Visma 
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!