Ellen Van Loy gaat ook op 't BK anno 2021 vol voor het podium

Ellen Van Loy gaat ook op 't BK anno 2021 vol voor het podium

Ellen Van Loy combineert al jaren haar job in de zorgsector met het professioneel veldrijden. De uitzonderlijke tijden hebben meer invloed op haar gehad dan ze aanvankelijk dacht of wou toegeven. Op het BK veldrijden 2021 in Meulebeke gaat de Baloise Trek leeuwin opnieuw vol voor een podiumplaats.

Vanaf 2010 is Sanne Cant jaar na jaar de Belgische kampioene veldrijden geweest en ook voor het BK 2021 in Meulebeke op zondag 10 januari is ze topfavoriete.

Menselijk

Wie overheen die jaren acht keer mee op het BK-podium stond, waarvan vijf keer goed voor zilver, is Ellen Van Loy. Haar uitslagen zijn dit veldritseizoen niet zo goed als voorgaande maar dat is dan ook menselijk. Ellen combineert immers het veldrijden met een job in de zorgsector, het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Het heeft haar de voorbije maanden, in deze uitzonderlijke tijd, meer mentale energie gevraagd dan ze zelf dacht of aanvankelijk wou toegeven.  "Mayonaise kan je maken zonder emoties.", zegt Ellen bij aanvang van ons gesprek, waarmee ze al meteen aangeeft dat die er wel zijn in haar job. "In het begin van de coronaperiode was er niet al te veel hinder maar dan volgde dat de ouders niet meer op bezoek mochten ... En die mensen vragen meer nabijheid, knuffels, ... als dat dan niet kan, zijn de zwaksten te zwak om het te begrijpen. Daar komen veel emoties bij kijken. Je wil bovendien niet zelf besmet geraken want dan is 't veldrijden ook gedaan."

Ellen Van Loy is dan wel een sterke tante maar het is al een pittige periode geweest voor haar. De omstandigheden hebben er meer ingehakt dan gedacht  "Ik ben dan soms te koppig om het zelf toe te geven en denk het van me af te kunnen fietsen, maar dat is niet realistisch. Het is geen evidentie", klinkt het bij de Baloise Trek Lion, die daar de extra energie nodig had om zich er door te trekken.

Fans:  'onschatbare waarde'

En zo komen we bij we bij de fans. Terwijl Ellen aanvankelijk dacht dat het moeten wegblijven van de supporters geen invloed zou hebben op haar prestaties, mist ze net nu des te meer de contacten. "Ik dacht dat het geen invloed zou hebben ... dit zou ik zelf moeten kunnen, ik geef me altijd 100 %, misschien helpt de extra rust me, dus ...", was haar gedachtengang. Maar net nu geeft ze aan hoe belangrijk die sociale omgang is, de sfeer. "Dat is van onschatbare waarde. Je ziet die mensen vooraf, achteraf, ... aan de camper. Die steunen je door dik en dun. Het gaat er ook al eens iets luchtiger aan toe. 't Gaat ook niet altijd over de cyclocross ... Dat is een gemis. ", luidt het bij Ellen, die gelukkiger huiswaarts zou keren na een mindere uitslag als de fans er wel zouden zijn, om haar op te vangen, een mentale opkikker.

BK veldrijden 2021

Zondag gaat Ellen Van Loy in Meulebeke haar uiterste best doen "voor mezelf én de fans", benadrukt ze. De 40-jarige renster denkt iets frisser dan de concurrentie uit de drukke periode te komen. Na de wereldbekermanche in Dendermonde op 27 december 2020 stond enkel nog deze van Hulst op haar programma, "in functie van de supercompensatie". Hoe het op het BK  zal verlopen, is ergens nog een vraagteken. In de andere wedstrijden domineren de Nederlanders maar die zijn er komend weekend uiteraard niet bij. Dat biedt mogelijkheden voor Ellen haar snelle start "Ik blijf daar op trainen maar kan die anders niet echt uitspelen, als er dames voor mij staan. Nu ga ik op de 1ste startrij staan.", kijkt ze met vertrouwen vooruit. Ze houdt ook van het vriesweer, de kou, ... en dat zal het zondag worden.

Favorieten

"Sanne Cant komt het dichtst in de buurt van de Nederlandse toppers", weet Van Loy, die daarmee aangeeft er niet aan te twijfelen dat Cant haar 12de tricolore bij elite dames zal binnenhalen. Voor de overige podiumplaatsen ziet ze een mooie strijd in het verschiet, met Laura Verdonschot, Loes Sels, Alicia Franck, Lotte Kopecky, Joyce Vanderbeken, ... "En ik reken mezelf daar mooi bij", klinkt het

Bij de heren kiest ze voor teamgenoot Toon Aerts als favoriet. "Hij zegt misschien zelf niet super te zijn, maar dat zijn vaak de gevaarlijkste. Eli Iserbyt zal wellicht nog hinder ondervinden van zijn elleboog en Wout van Aert heeft dan misschien enkele slapeloze nachten achter de rug", aldus Ellen Van Loy, met een knipoog.

Fotocredits TFoto

Info BK veldrijden 2021 in Meulebeke op zondag 10 januari 2021 klik hier

Podium BK 2020 elite dames

BKA_2589 podium elite dames.jpg (260 KB)Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

september 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!