De Knegt schat kansen op EK-titels hoog in voor Nederland

De Knegt schat kansen op EK-titels hoog in voor Nederland

Gerben de Knegt ziet Nederland in elke categorie meedoen voor de titel op het Europees kampioenschap veldrijden op zaterdag 7 en zondag 8 november 2020 op Autotron Rosmalen. Net als twee jaar terug is de kans reëel dat het podium in 's Hertogenbosch ook dit weekend helemaal oranje kleurt bij de dames.

“We kunnen in alle wedstrijden een rol van betekenis spelen.”, zegt Nederlands bondscoach Gerben de Knegt over het EK veldrijden 2020. Twee jaar terug pakte Nederland op het zelfde terrein 4 van de 5 titels en palmde het in de damescategorieën het volledige podium in (zie hier). Vorig jaar, in het Italiaanse Silvelle, mocht oranje op 4 van de 6 podia op het hoogste schavotje en won het met Puck Pieterse (juniores), Ceylin del Carmen Alvarado (beloften) en Yara Kastelijn (elite) alle Europese titels bij de dames (zie hier).

Dominantie

Bij elite dames is de Nederlandse dominantie in het veldrijden gewoon een feit. De Knegt mikt hier dan ook hoog "We kunnen hier naar het goud kijken, maar ook naar het zilver en brons en misschien wel naar de gehele top 5 als het een beetje mee zit. We hebben hier zoveel kwaliteit in huis met allemaal winnaars.” Ceylin del Carmen Alvarado rijdt intussen bij de elite en is ook de regerende wereldkampioene, Annemarie Worst, titelverdedigster Yara Kastelijn, Lucinda Brand en Denise Betsema zijn de namen die naar voor kunnen worden geschoven als kanshebsters.

Jong talent - U23 dames

De wereldkampioene en de Europese kampioene veldrijden bij de dames junioren, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse zullen nu de eer van hun land verdedigen bij de beloften dames. Dit aan de zijde van de iets oudere Manon Bakker en haar teamgenote Aniek van Alphen, beide in goede doen. Ook Inge van der Heijden, de beloftenwereldkampioene van 2019, is een troef voor Nederland in deze categorie. Sussanne Meistrok en Fem van Empel zullen ook tuk zijn op een goede prestatie in eigen land. Van Empel werd het voorbije weekend in de Koppenbergcross heel knap 9de bij elite dames. In deze categorie mag Nederland onder andere concurrentie verwachten van Starcasinoteamgenotes Anna Kay (GBr) en Marion Norbert Riberolle (Fra). Vorig jaar beide goed voor medailles op het EK en WK. De Française is de regerende beloftenwereldkampioene. De Hongaarse kampioene Kata Blanka Vas zal zich ongetwijfeld ook in de strijd gooien. Zij trad vorig veldritseizoen naar voor en behaalde het zilver op het WK in het Zwitserse Dübendorf bij de dames beloften (zie hier).

Beloften heren - geen Belgen

Bij de beloften heren heeft Nederland de wereldkampioen Ryan Kamp in de rangen. Kamp reed dit veldritseizoen al mooie uitslagen in de wedstrijden samen met elite heren. Ook Mees Hendrickx en Pim Ronhaar worden als troeven van oranje gezien bij de U23. Aan de Belgen hadden ze ongetwijfeld een kwaaie klant gehad maar zij zijn er niet bij. Onder andere Thomas Mein (GBr), Loris Rouiller (Zwi), ... wel en met de Franse ploeg moet altijd rekening worden gehouden op kampioenschappen.

IMG_4477 Ryan Kamp WK Dübendorf 2020.jpg (608 KB)fotocredit Veldritkrant

Belangrijkste troef afwezig

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel zal de dominantie er bij elite heren wellicht niet zijn. "Maar ik verwacht dat Lars van der Haar daar voor een medaille kan mee doen, omdat hij in orde is, maar ook omdat het parcours hem goed ligt.”, aldus Gerben de Knegt.

Afgaande op de gereden wedstrijden dit veldritseizoen zijn Toon Aerts en Eli Iserbyt alvast de topfavorieten. Maar ook Laurens Sweeck mag niet worden vergeten. Het parcours moet hem liggen en misschien kan hij wel het verschil maken in de passage door het zand. Vergeet vooral ook niet Quinten Hermans, die op slechts een paar wedstrijden tijd een heel mooie progressie maakte. En misschien zorgt Michael Vanthourenhout wel voor de verrassing, ... of iemand anders.

Fotocredit Veldritkrant - bron reactie: org EK veldrijden

Er is dit jaar door toedoen van de coronamaatregelen geen EK voor de juniores en België heeft ook geen selectie beloften afgevaardigd.

Op zaterdag 7 november 2020 rijden beloften/U23 heren en elite dames klik
Op zondag 8 november 2020 is het aan beloften/U23 dames en elite heren klik
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!