Velofollies 2023

Groenendaal over het EK-parcours: 'Eerlijke ronde'

Groenendaal over het EK-parcours: 'Eerlijke ronde'

Op zaterdag 7 en zondag 8 november 2020 staat het Europees kampioenschap veldrijden op de agenda. Richard Groenendaal is net als twee jaar terug de ontwerper van het EK-parcours op Autotron Rosmalen. "Ik denk dat het een eerlijke ronde is", klinkt het bij de voormalige Nederlandse veldrittopper.

Richard Groenendaal vindt het leuk dat hij zijn ontwerp van het EK-parcours van 2018 voor de editie van dit jaar op het zelfde terrein op Autotron Rosmalen kon perfectioneren. "De belangrijkste verandering met de vorige keer is dat de start- en finishstrook diagonaal over het terrein getrokken is en niet recht. Het leidt bijvoorbeeld tot een iets veiliger startsituatie. En je komt beter uit met de finish. We hebben daarom ook een extra trap geplaatst. Ook hebben we de vlonder niet meer in het water geplaatst. Die was voorzien en gaf ons wat ruimte, maar ook spektakel. In een uitgave zonder publiek letten we ook op de kosten. Je moet zo’n vlonder huren en er moeten duikers in het water liggen om renners eventueel te kunnen redden als ze eraf vallen. Bovendien hebben we zonder toeschouwers die extra ruimte niet nodig.“, legt Groenendaal uit.

IMG_6118 man met de hamer.jpg (608 KB)

Over het algemeen is het een omloop die volgens hem de veldrijders de kans geeft het verschil te maken, maar ook om een eventuele fout te herstellen. Er is zo goed als geen hoogteverschil op het parcours en het terrein is ook zo goed als niet gevoelig voor weersinvloeden. “Het is de aaneenschakeling van ritmeverstoringen die uiteindelijk door gaat wegen en ervoor zorgt dat er toch verschillen gemaakt kunnen worden. Dat komt toch omdat je die aaneenschakeling hebt van hindernissen als de balken, een brug, een strandje en een zandbak. En weersinvloeden zullen heel beperkt zijn, tot het stukje achterop het parcours. Alleen als het tijdens de wedstrijden onophoudelijk regent, kan er wat meer moddervorming ontstaan.”, klinkt het

Het terrein leent er zich ook toe om alles mooi af te kunnen sluiten en coronaproof te organiseren. "Natuurlijk hadden we liever een terrein vol publiek gehad, maar nu dat niet kan en mag, door de coronamaatregelen, kunnen we wel garanderen dat we aan de eisen voldoen.”, aldus Richard Groenendaal.

Archieffoto's credits Veldritkrant - bron: organisatie EK veldrijden

Parcours EK veldrijden.png (83 KB)

Op zaterdag 7 november 2020 rijden beloften/U23 heren en elite dames klik
Op zondag 8 november 2020 is het aan beloften/U23 dames en elite heren klik


Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

November 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!