Van der Poel: 'Toch wel lastiger dan het op TV soms lijkt'

Van der Poel: 'Toch wel lastiger dan het op TV soms lijkt'

Na de recente stage in La Plagne heeft Mathieu van der Poel vertrouwen in zijn conditie. Hij vreest de lichtgewichten in de finale van de Strade Bianche ...

Morgen staat Mathieu van der Poel met team Alpecin-Fenix aan de start van de Strade Bianche. De wereldkampioen veldrijden rijdt de wedstrijd, gekend voor zijn gravelwegen en steile aankomststrook, voor het eerst. De honger is groot bij de renners, die terugkijken op maanden zonder competitie.

Van der Poel heeft vertrouwen in zijn vormpeil maar heeft dat dus nog niet kunnen aftoetsen in wedstrijdverband: "Je hebt als renner altijd wel een paar parameters waaraan je je vorm een beetje kan weerspiegelen, ook aan de voorbije jaren, met de cijfers die we hebben. Het is alleen een beetje aftasten naar de tegenstand. Normaal gezien heb je al wat koersen gehad en weet je wie goed is en wie niet. Maar nu zouden daar zo wat verrassende namen kunnen tussenzitten na die lange onderbreking die we toch wel hebben gehad"

Maakt dat het spannender? "Ja , toch wel.", klinkt het met klem. "Het is niet dat ik echt nerveus ben maar het is toch een beetje alsof dat je terug naar een eerste koers gaat. Het is heel lang geleden. Ik kan me niet herinneren wanneer ik zolang zonder competitie heb gezeten. Maar dat geldt voor veel renners, denk ik."

Het is warm in Toscane

Het team is enkele dagen terug afgereisd naar Toscane en probeert zo rustig mogelijk toe te leven naar de wedstrijd. "We hebben wel nog redelijk wat gefietst. De verkenning twee keer gedaan van een paar stroken. We hebben het toch redelijk rustig gehad. Een beetje proberen te wennen aan de warmte. Want het is echt wel ontzettend warm hier.", vertelt Mathieu

Met het warme weer moet er dus alvast rekening gehouden worden. "Normaal gezien kan ik daar wel tegen. Maar dan heb ik wel een iets langere periode van aanpassing nodig in het warme weer. Nu is het toch redelijk plots. Van België naar naar hier is toch ineens een heel groot verschil. Iedereen is over het weer bezig omdat het ook gewoon een heel cruciale factor gaat zijn. Dat geloof ik ook wel. Het is echt wel apart. Het is alsof je in een sauna aan het rondrijden bent en het kan zomaar ineens gedaan zijn."

Anders dan op TV

Het multitalent dat Van der Poel is, kan terugkijken op heel wat ervaring maar is ook onder de indruk van de lastigheidsgraad van het parcours van de Strade Bianche. "Toch wel lastiger dan het op TV soms lijkt. ’t Geeft toch een beetje een vertekend beeld. Heel veel op en af, dat vooral. Ik ben wel een beetje verschoten van de hoogtemeters en ook van de gravelstroken. Want op TV lijkt het er allemaal redelijk vlak en goed bij te liggen maar er liggen toch een paar redelijke slechte stroken tussen"

TFA Alpecin Fenix strade credit foto team.jpg (348 KB)

De kopman van team Alpecin-Fenix duidt geen specifieke strook aan waar hét gaat gebeuren: "Het kan op heel veel plekken een cruciale passage zijn. Natuurlijk, voor de gravelstroken zal er altijd wel gewrongen worden, zal ’t zenuwachtig zijn. Maar tussenin zijn er zoveel lastige stroken waar dat je ook het verschil kan maken. Ik denk dat het heel de wedstrijd gewoon oppassen is."

"Wat dat ik mij heb laten vertellen, is dat er hier bijna nooit een vroege vlucht gevormd wordt en dat het oorlog is van in het begin. Ik denk dat de Strade gewoon een heel atypische koers op zich is. Dat brengt toch altijd een beetje stress, een beetje zenuwen met zich mee, zo’n gravelstrook. Iedereen wil van voor zitten. Als ze echt doorrijden kan het heel snel scheuren op zo’n sectie."

Laatste steile km

Grote uitspraken doet Mathieu van der Poel niet op de vraag of hij met iedereen naar de laatste km durft in Sienna:
"Als je met de eerste mee naar de laatste km rijdt, heb je al een heel goede wedstrijd gereden uiteraard. Het is inderdaad nog een heel lastige aankomst. Enorm steil daar in het centrum en daarvoor loopt het ook nog een beetje omhoog. Om echt tegen de lichtgewichten die finale aan te vatten, dat zal heel moeilijk zijn om die wedstrijd dan nog af te maken en om er vanaf te geraken daarvoor, dat zal ook moeilijk zijn. Het is een enorme lastige wedstrijd ...", benadrukt Mathieu nog eens.

Wie morgen wint?: “Dat is een goeie vraag, dat zullen we morgen zien …”, luidt het

Mathieu zit 2 credit Alpecin Fenix.jpg (285 KB)

Fotocredits en bron interview Team Alpecin-Fenix

De startlijst van de Strade Bianche 2020 klik hier

Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!