Vaarwel BK elite zonder contract: “Absurde regel”

Vaarwel BK elite zonder contract: “Absurde regel”

Ga eigenlijk niet meer op zoek naar een titel voor de elite zonder contract in Antwerpen. Belgian Cycling gebruikt sinds dit seizoen een nieuwe indeling. Er zullen nog steeds twee titels zijn bij de heren. Eentje voor renners van een UCI Crossploeg en één voor renners bij een clubploeg.

Tot vorig jaar maakte Belgian Cycling, de Belgische wielerfederatie, een onderscheid tussen mannen die met en zonder contract koersten. Simpel uitgelegd: renners die leefden van de koers (met contract) en die moeten gaan werken naast het trainen (zonder contract).

Niets meer van dat dit jaar in Antwerpen. “Ik vind het heel spijtig dat ze zo een absurde regel hebben ingevoerd”, klonk het bij Gert Smets. Hij werkt door de week, maar rijdt wel in de kleuren van UCI-team Creafin-Fristads. “In mijn ogen is dit gewoon het begin van de ondergang voor het BK elite zonder contract.”

“Ik was al van afgelopen zomer bezig met dat kampioenschap in Antwerpen, omdat het een unieke kans was om eens kampioen te worden op een omloop die me perfect lag. Dus het nieuws van de nieuwe regel die ingevoerd wordt kwam wel hard aan.”

Hij legde zijn oor te luister bij Belgian Cycling. “Tot op heden heb ik ook nog altijd van niemand een duidelijke of logische reden gekregen waarom ze die regel nu gaan toepassen. Het enige antwoord wat we krijgen op de vraag waarom ze het veranderden is ‘regels zijn regels’... en dan ben je natuurlijk ook meteen uitgepraat”

Ook Ingmar Uytdewilligen, Tarteletto-Isorex, zit in hetzelfde schuitje. “Met dit zetten ze in mijn ogen twee favorieten die elke week in het B-circuit actief zijn gewoonweg buitenspel”, ging Smets verder.

“Nu moet ik een kampioenschap rijden tussen mensen die van maandag tot en met zondag zich alleen maar 100% moeten focussen op het veldrijden. Dat terwijl ik van maandag tot vrijdag moet gaan werken, net zoals alle renners die wel aan het BK voor elite zonder contract mogen deelnemen. Absurd dus.”

Drie titels bij de dames

Ook bij de dames zijn er, naast de dames jeugdreeksen, drie titels te verdelen. Eentje voor dames bij UCI Crossploegen, clubploegen en één voor beloften. De commissaris die dit moet bepalen zaterdag zal goed uitgeslapen moeten zijn. Dit zijn de letterlijke regels:

- Dames-Elite: De vrouwen die op de eerste 3 plaatsen van de wedstrijd eindigen winnen goud (en trui), zilver en brons in de categorie Dames-Elite, ongeacht de categorie die op hun vergunning staat vermeld.

- Dames-Elite (club): Bij de Dames-Elite (club) komen de eerste drie vrouwen in de uitslag die geen profstatuut hebben en die aangesloten zijn bij een club of individueel rijden, op het podium ongeacht of zij Elite of U23 zijn.

- Dames-U23: bij de Dames-U23 komen de eerste drie vrouwen van de categorie U23 in de uitslag die geen profstatuut hebben, op het podium.

Opmerkingen:

- Dames-Elite die een profstatuut hebben of aangesloten zijn bij een UCI-team (WorldTour, Damesteam, Cyclocrossteam) komen alleen in aanmerking voor de titel van Dames-Elite, niet voor de titel bij de Dames-Elite (club) en de Dames-U23.

- Dames-U23 die een profstatuut hebben komen alleen in aanmerking voor de titel van Dames-Elite, niet voor de titel bij de Dames-Elite (club) en de Dames-U23.

- Een Dame-U23 zonder profstatuut kan, in voorkomend geval, op de 3 podia worden geroepen.

Fotocredit en tekst TFoto - Toelen

Info BK veldrijden 2020 in Antwerpen

Zaterdag 11 januari 2020 klik
Zondag 12 januari 2020 klik
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

maart 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!