België boven bij de jeugd in Koksijde

België boven bij de jeugd in Koksijde

Zes podiumplaatsen waren er te verdelen bij de beloften en junioren tijdens de wereldbekermanche in Koksijde. Vijf daarvan gingen er naar België. Thibau Nys en Niels Vandeputte mochten het hoogste schavotje beklimmen bij respectievelijk de junioren en beloften.

De junioren beten de spits af in het zand van Koksijde. Remi Lelandais schoot als beste uit de startblokken, maar de Belgen zaten de Fransman meteen op de hielen. Een omvangrijke kopgroep van elf man kleurde het wedstrijdbegin.

Met nog twee ronden te gaan kwamen de betere jongens bovendrijven. Vijf Belgen maakten het verschil: Emiel Verstrynge, Jente Michiels, Ward Huybs, Lennert Belmans en Thibau Nys. De Zwitser Dario Lillo volgde als eerste achtervolger op ruime achterstand.

De winnaar zat duidelijk vooraan, maar niemand kon echt het verschil maken. Pas in de slotmeters kon Thibau Nys toch wegglippen. In de spurt voor de overige podiumplaatsen haalde Ward Huybs het van Lennert Belmans. Met Verstrynge op vier en Michels op vijf kleurde de volledige top vijf Belgisch. Nys blijft ook leider met het maximum van de punten

KOK_3375 Thibau Nys wint.jpg (276 KB)

Niels Vandeputte antwoordt met de pedalen

KOK_3593 Niels Vandeputte wint.jpg (307 KB)

Ook bij de beloften zagen we lang een gesloten wedstrijd. Veertien renners vormden de kopgroep in het eerste deel van de wedstrijd. Halfkoers maakte Niels Vandeputte het verschil samen met Ryan Kamp. Het duo trok fors door en werkte zich los uit de omvangrijke kopgroep.

Vandeputte ging vlotter door het zand, waardoor Nederlands kampioen Kamp moest afhaken. Het verschil bleef klein, maar Vandeputte -die in de b-selectie zat en vanop de laatste rij moest starten- kon standhouden.

In de finale kwam Jelle Camps -ook in de tweede Belgische selectie- nog bij Kamp en reed er pardoes van weg. De Zwitser Kevin Khun blijft leider in het wereldbekerklassement.

KOK_3663 podium beloften.jpg (428 KB)

Tekst Toelen / Fotocredits TFoto-Wouter Toelen
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!