Happy Dog Cat

Mathieu van der Poel wint in Tabor

Mathieu van der Poel wint in Tabor

Mathieu van der Poel heeft na een spannende wedstrijd de wereldbekermanche in Tabor (Tsj) gewonnen. Eli Iserbyt, die het langst richting de meet in het gezelschap van de wereldkampioen veldrijden wist te blijven, werd tweede en Lars van der Haar, die heel sterk voor de dag kwam, vervolledigde het podium als derde.

Mathieu van der Poel, die in Tabor voor het eerst aan de start van een Wereldbekerwedstrijd stond dit seizoen, moest achteraan starten. Tijdens de wedstrijd zei vader Adrie dat zijn zoon het deze week al moeilijk heeft gehad met het overlijden van zijn opa, Raymond Poulidor. Toch vond hij de moed om vooreerst al deel te nemen en voluit te gaan voor de zege. Bij het ingaan van de derde ronde wist Van der Poel aan te sluiten bij de kopgroep, om even later terug terrein te verliezen. Na een wissel naar een ander bandenprofiel kon hij de weg naar voor terug inzetten. Tegelijk was Michael Vanthourenhout alleen weg vooraan. Lars van der Haar leidde de achtervolging, met Iserbyt in het wiel en nog drie Telenet Baloise Lions, zijnde Corné van Kessel, Quinten Hermans en Toon Aerts, ook in het spoor.

In ronde 4 reed Van der Haar, gevolgd door Eli Iserbyt, naar de leider en kregen we een koptrio. Intussen was Van der Poel genaderd tot op iets minder dan 20 sec. Vooraan versnelde Iserbyt en pakte een kloofje op zijn twee metgezellen. Maar een gretige Lars van der Haar wist hem bij te benen en we kregen een duo vooraan, kort gevolgd door Vanthourenhout en de wereldkampioen iets verder op een tiental seconden van de kop van de wedstrijd. Bij het ingaan van de zesde van acht rondes was het dan opnieuw zover. Mathieu van der Poel was er terug bij vooraan, alsook Vanthourenhout, een kwartet dat zou strijden voor de podiumplaatsen. Richting de voorlaatste ronde probeerde Wereldbekerleider Iserbyt alleen weg te rijden maar Van der Poel liet niet begaan en reed er gecontroleerd naartoe. Een strijdlustige Van der Haar had iets meer tijd nodig maar ook hij wist de aansluiting te maken. Met z'n drieën gingen ze de slotronde in om de podiumplaatsen te verdelen. Ter hoogte van de balkjes was Van der Haar de enige die van de fiets kwam en zo terrein verloor om nog kans te maken op de zege. Finaal pushte de wereldkampioen veldrijden nog een serieuse versnelling op een oplopend stuk uit de benen en kon hij de nodige afstand op Eli Iserbyt nemen om te winnen in het Tsjechische Tabor. Lars van der Haar werd mooi derde. Iserbyt (2de) verstevigt zijn leidersplaats in de Wereldbeker.

TAB_2196 Mathieu wint Tabor 2019.jpg (171 KB)

Een begrijpelijk geëmotioneerde Mathieu van der Poel vertelde na de wedstrijd dat het een redelijke zware week is geweest: "Het is moeilijker dan verwacht." Toch zette hij door. "Het was fysiek als mentaal bijzonder lastig. Ik ben blij dat ik heb doorgezet. Tabor is speciaal voor mij." Het kostte hem moeite om vooraan te geraken "Ze hebben mij goed onder druk gezet", klonk het nog bij de Wereldkampioen veldrijden, die met zijn zege vandaag de tendens van in Tabor te winnen alvast voortzet.

Lars van der Haar was ook bijzonder sterk in de Tsjechische wereldbekerwedstrijd. "Het rondje ligt me goed.", zei hij. "Het gaat de laatste weken goed, ik hoop de lijn door te trekken", aldus Van der Haar.

Chapeau

De leider in de Wereldbeker was er kortbij maar moest finaal zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel. "Zijn laatste demarrage was net iets te scherp." legde de West-Vlaming uit. "Ook Lars was heel goed, maar hij verliest tijd op de balken. Dan wist ik dat het tussen Mathieu en mij zou gaan. Maar Mathieu was net beter.", aldus Eli Iserbyt. "Chapeau", zei hij over hoe Van der Poel in de gegeven omstandigheden, na het overlijden van zijn opa, deze prestatie levert. "Echt een grote kampioen", klonk het.

Fotocredits TFoto-Wouter
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!