Mike Teunissen zegeviert in openingsetappe Tour de France

Mike Teunissen zegeviert in openingsetappe Tour de France

Mike Teunissen heeft de openingsetappe Bruxelles-Brussel van de Tour de France 2019 op zijn naam weten te schrijven. Dertig jaar na Erik Breukink rijdt zo straks nog eens een Nederlander in de gele trui.

Ter ere van vijfvoudig tourwinnaar Eddy Merckx - 50 jaar terug won de kannibaal zijn eerste TDF - kende de Tour de France 2019 zijn start in België, meer bepaald op zaterdag 6 juli in Brussel. Greg van Avermaet trok al kort na de start van etappe 1 in de aanval, met als doel de bolletjestrui pakken op de Kapelmuur. De Olympische kampioen kreeg het gezelschap van drie renners, waaronder Xandro Meurisse, en slaagde in zijn opzet. Van Avermaet liet zich terug uitzakken en uiteindelijk werden de andere vluchters ook teruggenomen. De relatief vlakke etappe leende er zich toe om te eindigen op een pelotonspurt en dat draaide ook zo uit.

Voor Team Jumbo-Visma zou Teunissen als laatste pion eigenlijk de sprint aantrekken voor snelle man Dylan Groenewegen, maar deze laatste kwam in volle finale ten val. Teunissen moest dan maar zijn eigen kans gaan en werd in de laatste kilometer nog enigszins in positie gebracht door Wout van Aert. Met succes, want de wereldkampioen veldrijden bij de beloften van 2013 klopte Peter Sagan op de meet. Dankzij zijn zege in de openingsetappe is de Nederlander ook meteen de eerste gele- én groenetruidrager.

fotocredit ASO/Alex Broadway

'Hier droom je als kleine jongen van'

“Dit is echt bizar. Onwerkelijk gewoon”, aldus Teunissen. “Het is heel apart allemaal. We hebben hier maanden naar toe gewerkt om een zo goed mogelijke sprint te doen met Dylan. Na zijn valpartij moesten we heel snel schakelen. Ik zag de mannen voor mij stilvallen en kon nog nipt voorbij Sagan. Dat ik die mannen hier allemaal klop, is geweldig. Hier droom je als kleine jongen van. Als het dan ook daadwerkelijk gebeurt... daar heb ik geen woorden voor.”

Manager Richard Plugge van Jumbo-Visma sluit zich aan bij Teunissen. “Voor het eerst de gele trui in de ploeg en de eerste Nederlandse gele trui in dertig jaar: dat is echt fantastisch. Het is een ongelofelijk seizoen voor ons.”

Etappe 1

1. Mike Teunissen
2. Peter Sagan
3. Caleb Ewan

17. Wout van Aert

Fotocredit ASO/Olivier Chabe / bron reactie: Team Jumbo-Visma

Leuke reactie van de kersverse Belgische kampioen wegwielrennen




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!