Alaphilippe wint Strade Bianche - Van Aert knap derde

Alaphilippe wint Strade Bianche - Van Aert knap derde

Julian Alaphilippe heeft bij zijn eerste deelname meteen de zege te pakken in de Strade Bianche. Jakob Fuglsang werd tweede en Wout van Aert finishte net als vorig jaar heel knap derde.

Met nog een 50 km te gaan in de Strade Bianche scheidde na een lange klim een groep met de favorieten zich af van het peloton. Ook een attente Wout Van Aert was mee met deze uiteindelijke kopgroep van 14. Toen Fuglsang op een 20-tal km van de meet een aanval plaatste, pikte Wout meteen aan en ook Julian Alaphilippe zag het gevaar en sprong naar het wiel. De drie draaiden goed rond en bouwden hun voorsprong uit op de achtervolgers. Maar op de korte, maar steile Colle Pinzuto lag het tempo iets te hoog voor Van Aert en hij moest de rol lossen. De Jumbo-Vismarenner bleef echter stevig zijn eigen tempo rijden en toen de twee vooraan in de slotkilometers wat naar elkaar begonnen kijken wist Van Aert op wilskracht terug te keren bij het ingaan van de slotkilometer. Uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen in de betere klimmers Alaphilippe en Fuglsang. Zij spurtten op de steile slotklim tegen elkaar naar respectievelijk plek 1 en 2 terwijl Wout op 27 sec van de winnaar heel knap als derde over de finish bolde, een bevestiging van zijn prestatie vorig jaar.

Heel erg blij met derde plaats

“Ik reed echt op mijn limiet in de laatste kilometers. Het laatste half uur was echt afzien. Ik ben blij dat ik het overleefd heb en opnieuw op het podium heb kunnen eindigen. Derde was het hoogst haalbare vandaag”, aldus Van Aert. “Op de voorlaatste gravelstrook lag het tempo iets te hoog voor mij en moest ik passen. Vanaf daar was het nog een lange lijdensweg naar de finish, maar ik ben altijd blijven geven. Ik kon bij het opdraaien van het slotklimmetje nog terugkeren, maar ik had al teveel gegeven om nog iets te proberen. Ik ben heel erg blij met deze derde plaats. Het gevoel was goed en het geeft vertrouwen naar de komende klassiekers. Strade Bianche is een geweldige koers en om hier te winnen moet alles op zijn plaats vallen. Het is ook een koers waarin de aanvallers beloond worden. En aanvallen is wat ik gedaan heb. Ik ga hier zeker terugkomen om mee te doen voor de winst.", klinkt het strijdvaardig.

Uitslag Strade Bianche 2019

1. Julian Alaphilippe (Fra)
2. Jakob Fuglsang (Den)
3. Wout van Aert
4. Zdenek Stybar (Tsj)
5. Tiesj Benoot

Volledige uitslag heren klik

De dag van Wout van Aert



Bij de dames was de zege voor de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Zij soleerde oppermachtig richting het hoogste schavotje in Siena. De Deense Annika Langvad werd op 37 sec tweede en de Poolse Katarzyna Niewiadoma bolde 3 seconden later als derde over de meet. Marianne Vos finishte als 7de.

Volledige uitslag dames klik

Beeldmateriaal © en reactie: Team Jumbo-Visma




Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!