Kampioenen volgen zichzelf op bij elites in Nederland

Kampioenen volgen zichzelf op bij elites in Nederland

Mathieu van der Poel en Lucinda Brand hebben in Huijbergen zichzelf opgevolgd op het Nederlands kampioenschap veldrijden. Teamgenoten Lars van der Haar en Corné van Kessel werden tweede en derde bij elite heren . Marianne Vos en Maud Kaptheijns flankeerden de Nederlandse kampioene elite dames op het podium.

Mathieu van der Poel gaf de concurrentie weinig hoop op het Nederlands kampioenschap bij elite heren. Heel even leek Corné van Kessel in zijn spoor te blijven, maar in de tweede ronde was de Europese kampioen definitief vertrokken. Van Kessel zag ploeggenoot Lars van der Haar nog terugkeren en moest even later toestaan dat hij ook nog van hem wegreed. Geen verrassende winnaar dus maar de wedstrijd moet toch altijd gereden worden, zegt het cliché.

"Ik waan me nooit vooraf al zeker van een nationale titel, ook niet als ik de vier edities daarvoor gewonnen heb." zei Van der Poel. "Je kunt natuurlijk altijd met pech te maken krijgen en je moet je hoofd erbij houden op een toch lastig rondje, zeker op de gladde stroken in het weiland. Maar gezien het seizoen wist ik natuurlijk wel dat ik een goede kans zou maken. Het is ook wel een soort thuiswedstrijd voor me, ik train hier vaak in de buurt. Voor mij telt deze nationale titel zeker. Het is al mijn vijfde bij de profs en dat is niet slecht voor een renner van 23 natuurlijk."; aldus Mathieu

Sterk bezet kampioenschap bij elite dames

Brand kende een goede start in Huijbergen, maar moest aanvankelijk Marianne Vos en Denise Betsema in haar buurt dulden. Vos moest als laatste van dat duo de rol lossen en toen was de Nederlandse kampioene van 2018 vertrokken naar ook het goud anno 2019. Kaptheijns wist vanuit de achterhoede Betsema te passeren en eiste het brons voor zich op. Lucinda Brand was blij met en trots op haar tweede nationale titel op rij.

"Ik was goed vandaag, dat merkte ik al snel. Ik heb het tempo dan ook hoog gehouden en ik kon in een goed en hard ritme omhoog lopen. Initiatief nemen loont hier wel. Je kunt hier je concurrentie onder druk zetten. Ondanks de wind, waardoor je jezelf als tweede wel enigszins kon verstoppen. Maar ik was gebaat bij een harde koers vandaag. Het is sowieso heel mooi als je een kampioenschap kunt winnen als er zoveel concurrentie is. Dit NK is, denk ik wel, het sterkst bezette kampioenschap op de wereld."; aldus Lucinda Brand (Foto© Bart Hazen).


vlnr. Marianne Vos (zilver) - Lucinda Brand (goud) - Maud Kaptheijns (brons) - (Foto© Bart Hazen)

Beloften

Beloften heren reden hun wedstrijd samen met de elite op het Nederlands kampioenschap in Huijbergen en eerstejaarsbelofte Ryan Kamp veroverde de nationale titel in zijn categorie. Roel van der Stegen en Kyle Agterberg pakten respectievelijk zilver en brons. (Foto© Karel V G / Veldritkrant)

"Dit is fantastisch, hé", reageerde Kamp naderhand. "Hier kon ik in het begin van het seizoen zelfs niet van dromen. Maar de laatste tijd was ik vaak eerste Nederlander, dan durfde ik er al aan denken. Maar toch dacht ik dat de laatstejaars beter zouden renderen in de finale van zo'n lange wedstrijd dan ik als eerstejaars. Dit is mijn derde nationale titel, en die bezorgt me natuurlijk een enorme mentale boost. Nu is het zaak om deze conditie te onderhouden. Er komen nog mooie weken aan.", aldus de Marlux-Bingoalrenner.

Bij de beloften dames pakte Ceylin del Carmen Alvarado na de Europese titel in Rosmalen ook de Nederlandse in Huijbergen. En de ambitie is er om ook het WK te winnen ! Fleur Nagengast werd tweede en Inge van der Heijden derde. (Foto© Bart Hazen)Dames juniores

vlnr. Shirin van Anrooij (zilver) - Puck Pieterse (goud) - Sofie van Rooijen (brons) (Foto© Bart Hazen)

Heren juniores

vlnr. Lars Boven (zilver)-Pim Ronhaar (goud)-Salvador Alvarado (brons) (Foto© Eddy VdS / Veldritkrant)

Foto bovenaan met Mathieu van der Poel Foto© Sportfoto.nl / bron KNWU


Vind uitslagen BK en NK 2019 op zondag hier

BK 2019 op zaterdag klik
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!