Toon Aerts heeft de Belgische driekleur bij de profs te pakken

Toon Aerts heeft de Belgische driekleur bij de profs te pakken

De veldrijders kregen op het BK in Kruibeke een mooi, modderig en zwaar parcours voorgeschoteld, 'puur cross'. Eentje waarom ze wellicht cyclocrosser zijn geworden. Toon Aerts trok na een spannende strijd met Wout van Aert bij elite heren de tricolore naar zich toe. Michael Vanthourenhout pakte het brons.

Al meteen na de start wisten de favorieten zich in stelling te brengen op het BK bij elite heren in Kruibeke. Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en ook Wout van Aert toonden dat ze goed waren en reden zich los van het pak. Vanthourenhout, die mee het tempo bepaalde en zich misschien wat vergaloppeerde, viel even later terug en zag Aerts en Van Aert van zich wegrijden. Na een mindere passage van de wereldkampioen op één van de moeilijke stroken had Toon ineens enkele meters voorsprong en kon wegrijden. Maar het was voortdurend kwestie om zo goed mogelijk door de modder te balanceren met de fiets. Van Aert dichtte de kloof en de rollen werden omgedraaid. Wout bouwde zijn voorsprong verder uit en de gedachte speelde dat hij op weg was naar zijn vierde Belgische titel op rij. Maar dat was zonder de strijdvaardige Toon Aerts gerekend die er weer naartoe reed en zowaar er op en erover ging ter hoogte van de aankomststrook, de daaropvolgende helling in het veld als enige van de twee naar boven reed en soleerde naar zijn eerste welverdiende Belgische driekleur bij de profs. Wout van Aert had marge genoeg om zonder probleem tweede te worden en Michael Vanthourenhout finishte op enige achterstand als derde. Youngsters Eli Iserbyt en Thijs Aerts reden een hele sterke wedstrijd en vervolledigden de top 5 op het BK in Kruibeke.Verdiende winnaar

Wout van Aert was achteraf eerlijk in zijn analyse en noemde Toon Aerts de verdiende winnaar. "Toon was de betere vandaag. Ik moet geen excuses zoeken.", klonk het. De wereldkampioen keek niet zozeer uit naar de podiumceremonie maar eerder naar "een grote friet met ne cervela special." Van Aert was uiteraard teleurgesteld maar had bewondering voor de prestatie van Aerts "chapeau". Dat het zware wedstrijd was, staat buiten kijf. "Ik denk dat iedereen vandaag choco zat", gaf Wout nog mee.

Ook Michael Vanthourenhout erkende zijn meerdere in de heren op plek 1 en 2. "De twee beste.", zei hij. "Misschien ben ik te snel van start gegaan maar ze waren gewoon sterker.", gaf Vanthourenhout eerlijk toe.

BK-trui mooier dan EK-trui

"Ik kwam op achterstand door in de fout te gaan op de schuine kant. Maar ik heb de focus weten te behouden, ben het zelfde tempo blijven rijden en getracht om geen fouten te maken ... De mentale kracht is belangrijk op een dag als deze", legde Toon uit na de wedstrijd.

Het spreekt voor zich dat Telenet-Fidea Lion enorm blij en trots is met zijn Belgische titel bij de profs. "De BK-trui betekent eigenlijk nog meer dan die EK-trui. Dat was een andere wedstrijd.", zei een glunderende kersverse Belgische kampioen.

"Misschien is de prestatie van onze Thijs (5de) straffer dan die van mij. Die was in het begin van de week nog ziek maar we hebben deze week toch samen getraind. Enkele dagen terug was hij voor 't eerst rapper op een strook als ik, waarop hij zei 'ik ben ook in orde hé' ", aldus een fiere broer, die klaar was voor een feestje in Rijkevorsel.
Foto's ©TFoto-Wouter Toelen - Veldritkrant / Tekst: Bart D

Vind volledige uitslag via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!