Happy Dog Cat

Wint Sanne Cant haar 10de tricolore bij elite dames ?

Wint Sanne Cant haar 10de tricolore bij elite dames ?

Sanne Cant kan op zaterdag 12 januari 2019 in Kruibeke haar tiende opeenvolgende Belgische kampioenentitel veldrijden bij elite dames binnenhalen. Dat de wereldkampioene veldrijden deze niet cadeau zal krijgen, beseft ze goed.

Op zaterdag 12 januari 2019 staat in Kruibeke om 15 u het Belgisch kampioenschap veldrijden voor de dames op het programma. Wellicht iets na vier is de kans reëel dat Sanne Cant voor het tiende opeenvolgende jaar de (iets te grote) Belgische tricolore voor elite dames zal mogen aantrekken.

Straf

“Ik besef dat het straf zou zijn”, blikt Sanne vooruit. “Ik vind het zelfs al straf dat het al negen keer gelukt is. Ik ben niet al te zenuwachtig. Met de druk leer je wel omgaan, ik stond trouwens al acht keer aan de start van het BK met de wetenschap dat ik alleen maar kon verliezen.”

“Ik wil er uiteraard alles aan doen om zaterdag die tiende titel op rij te grijpen. Al besef ik dat de concurrentie ook stevig is. Hoe dan ook denk ik dat het moet lukken. Ik ben de omloop niet gaan verkennen, maar ik heb gehoord dat de sterkste zeker zal winnen. Dat doet mij plezier.”

Podium- en/of titelkandidates

Dat Cant de titel niet in haar schoot zal geworpen krijgen, staat buiten kijf. Op het BK veldrijden 2017 in Oostende maakte Laura Verdonschot, toen nog belofte, het de Lilse tot in de slotronde knap lastig. Ook dit jaar gaat de Marlux-Bingoalrenster, niettegenstaande het knieprobleem (lees hier), er vol voor.

"Het zal moeilijk zijn tegen Sanne. Ze rijdt heel sterk de laatste weken. Maar elk kampioenschap moet gereden worden. Er kan vanalles gebeuren in de cross.", beredeneert Laura. Andere favorieten? "Ik denk dat Loes sowieso daarbij moet gerekend worden. Ze rijdt heel goed. En ook Ellen. Die moeten we sowieso niet wegcijferen. Ze heeft iets minder competitie door haar knie ... maar je ziet in alle crossen dat ze gereden heeft dat ze aan ’t groeien is. Haar eerste drie rondes zijn heel rap. Dat kan op een kampioenschap al genoeg zijn ... Ik veronderstel gewoon de vaste namen die er anders ook zijn." Verdonschot zal met niets minder dan een podiumplaats tevreden zijn "Ja, er moet podium inzitten. Ik denk dat dat mijn doelstelling moet zijn." (kijk en luister naar het volledige interview met Laura Verdonschot hier)

'Ons best doen om mee te kunnen doen om te winnen'

Loes Sels is aan een goed seizoen bezig. Bovendien tonen haar zege in Gullegem en de tweede plaats in de Brussels Universities Cyclocross het voorbije weekend aan dat het goed zit met de conditie. Het nichtje van Sanne Cant kan wel eens haar taaiste klant worden op het BK?

"Ik ga mijn eigen geen druk opleggen en starten als in een gewone cross. Ons best doen om mee te kunnen doen om te winnen.", zegt Sels. Ook zij ziet dezelfde vier kandidates voor het podium -Cant, Van Loy, Verdonschot en haarzelf- De Belgische kampioene van 2007 en 2008 wil echter realistisch zijn en schat Sanne als net iets sterker in. Maar voegt er wel voorzichtig 'waarschijnlijk' aan toe. "Ik ga mijn best doen en ik ga me zeker niet laten doen.", klinkt het strijdvaardig en ook voor haar is podium een absolute must. (kijk en luister naar het volledige interview met Loes Sels hier)

Van de negen keer dat Sanne Cant de Belgische titel pakte, stond Ellen Van Loy zeven keer mee op het podium, waarvan vijf keer als tweede. Ook Ellen toonde dit veldritseizoen al mooie dingen en ware het niet dat ze in december een paar weken out was met een knieblessure hoefde het dus minder betoog dat ook zij haar rol zal spelen in Kruibeke. De schrik zit er nog in om de knie ten volle te belasten maar de Telenet-Fidea leeuwin zal de cross aanpakken zoals elke andere en zij focust niet in 't bijzonder op een podiumplaats. "Ik kan alleen maar mijn best doen en zien waar dat ik uitkom", is de nuchtere ingesteldheid. (kijk en luister naar het volledige interview met Ellen Van Loy hier)

Foto's©TFoto-Wouter Toelen / Tekst Bart D


Vind info van het BK veldrijden 2019 in Kruibeke

op zaterdag klik
op zondag klik


Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!