Velofollies 2023

België pakt vijf medailles op het EK maar geen titel

België pakt vijf medailles op het EK maar geen titel

België komt terug van het EK met vijf medailles maar pakte geen Europese titel. Bondscoach Sven Vanthourenhout zal vandaag één en ander evalueren. Want van een veldritland verwacht je toch een gouden plak.

De dag begon gisteren niet slecht voor België. Bij de juniores stak Pim Ronhaar er wat bovenuit maar achter de Nederlander maakten enkele Belgen mee het mooie weer. Dat vertaalde zich ook in de uitslag. Witse Meeussen finishte op 14 sec van de winnaar als tweede en eerstejaars junior Thibau Nys spurtte zich naar een mooie bronzen medaille (Foto© TFoto-Wouter Toelen). Met Jelle Vermoote op 4, Ward Huybs op 6, Wout Vervoort op 9 en Ryan Cortjens op 10 nestelden zich zes landgenoten in de top 10. Zeer sterk in de breedte dus maar Nederland pakte zijn eerste titel.

In de volgende categorieën werd de overmacht van onze Noorderburen pas echt zichtbaar. Bij zowel beloften als elite dames nam Nederland het volledige podium in beslag. Marthe Truyen kwam als eerste Belgische over de streep op een tiende plaats bij de beloften. In deze categorie heeft Nederland zes dames in de top 10 en finishen ze met acht in de top 15.

Tom Pidcock nam het bij de beloften heren even over van Nederland. De Brit wordt sinds kort begeleid door ex-bondscoach veldrijden Rudy De Bie. Pidcock wist Eli Iserbyt op achterstand te houden en soleerde naar de zege. Fransman Antoine Benoist werd derde. Timo Kielich was tweede Belg op een 7de plaats.

Bij elite heren was er geen kruid gewassen tegen Mathieu van der Poel. Het kloofje dat Wout van Aert wist te maken door een goede start te nemen, werd gedicht door Van der Poel, die even later versnelde om alleen en oppermachtig naar winst te rijden. Van Aert werd tweede en Laurens Sweeck streed zich naar plek drie.

'Dat moet gewoon beter'

Bondscoach Sven Vanthourenhout evalueerde de prestaties van de Belgen en de dominantie van de Nederlanders gisteren voor de microfoon van Christophe Vandegoor: "We mogen er niet te licht over gaan. We pakken vijf medailles. In de breedte zijn we sterk, maar we missen een titel. Daar moet je eerlijk in zijn. Als veldritland ga je na een kampioenschap met een titel naar huis en dat is niet het geval. Dat is spijtig."

Vandaag zit Vanthourenhout rond de tafel en worden enkele zaken verder geëvalueerd, wordt de planning herbekeken. "Dan moet de focus al op het WK liggen. Dat moet gewoon beter zijn. Ik heb niemand iets te verwijten. Iedereen heeft gedaan wat hij moest doen."

Voorts wordt de oorzaak van het niet behalen van een titel gezocht in het voluit gaan voorbije donderdag in de Koppenbergcross. "Absoluut, maar dat heb je op het WK niet. Dan ligt de focus na het BK in die maand meteen op het WK. Nu is dat een ander verhaal. Voor sommige jongens was het een slechte timing, anderen gaan er uit leren.", aldus de bondscoach.

Foto's©Veldritkrant / Tekst Bart D

Vind alle uitslagen van het EK veldrijden 2018 via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!