Nederland zet heel sterke prestatie neer op EK veldrijden

Nederland zet heel sterke prestatie neer op EK veldrijden

De Nederlandse ploeg zet met vier titels een heel sterke prestatie neer op het EK veldrijden in Rosmalen. Pim Ronhaar, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en als afsluiter van de dag Mathieu van der Poel soleerden naar het goud in Rosmalen.

Pim Ronhaar mocht als eerste vandaag voor Nederland op het hoogste schavotje, als kersverse Europese kampioen bij de juniores. De Callant-Doltcinirenner kreeg zijn teamgenoot Witse Meeussen en Thibau Nys naast hem op het podium, goed voor zilver en brons.

De Brit Thomas Pidcock nam al vrij vroeg in de wedstrijd de vlucht en pakte als enige niet-Nederlander een gouden medaille in Rosmalen, bij beloften heren. Eli Iserbyt streed maar kwam niet verder dan een tweede plaats. De Fransman Antoine Benoist werd een mooie derde.

Bij elite heren stond er geen maat op Mathieu van der Poel. Wout van Aert kon de tweede plaats consolideren, vóór Laurens Sweeck, die nog een sterk slot reed en derde werd.

Bij zowel beloften als elite dames werd het podium volledig ingenomen door Nederlandse dames. Belofte Ceylin del Carmen Alvarado kreeg Inge van der Heijden en Fleur Nagengast mee op het podium. Annemarie Worst soleerde naar de zege bij elite dames en achter haar won Marianne Vos de spurt van revelatie Denise Betsema voor het zilver.

Nederlands bondscoach Gerben de Kneght kan uiterst tevreden terugblikken op het EK veldrijden in eigen land: "Dit is een heel sterke prestatie. Helemaal uit de lucht vallen komt het niet. Simpelweg omdat de Nederlanders de afgelopen weken heel sterk aan het seizoen waren begonnen. Maar je moet het op de dag zelf doen. Ik denk dat het parcours zich toch als selectief genoeg bewezen heeft, omdat hier de sterksten in de wedstrijd telkens weg wisten te rijden. Het is niet een ronde die specifiek in ons voordeel was, de vorm was ons wapen. De aanvalslust van onze kampioenen betaalde zich hier uit. Maar er waren meer lichtpunten, zoals de doorbraak van Denise Betsema."

Enkele korte reacties van de Europese kampioenen van het Nederlands team:

Mathieu van der Poel: "Als ik het kan, probeer ik natuurlijk een zo groot mogelijke voorsprong bijeen te rijden. Als je pech krijgt, is twintig seconden immers niet veel. Deze titel was een doel voor mij en ik ben blij dat ik hier voor eigen publiek het goud wist te winnen."

Annemarie Worst: "Ik was natuurlijk in vorm en hoopte op deze titel. Ik ben de wedstrijd hard blijven maken en op een gegeven moment sloeg ik een gat. Toen voelde ik wel dat het erin zat voor me. Het is extra bijzonder dat dit me lukt hier in Nederland, met zoveel publiek. En natuurlijk is het geweldig dat we hier eerste, tweede en derde worden."

Ceylin del Carmen Alvarado: "Vorig jaar had ik veel pech op de kampioenschappen en nu startte ik ook voor mezelf toch wel als de grote favoriete. Gewoon gezien de uitslagen van het afgelopen seizoen."

Pim Ronhaar:"De vorm was goed, maar vooraf had ik het idee dat het parcours te snel voor me was. Maar ik kon hier toch het verschil maken. Het lijkt me geweldig om in deze trui te mogen rijden."

Foto© TFoto-Wouter Toelen / Tekst Bart D


Vind alle uitslagen + podiumfoto via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!