Belgische kanshebbers voor brons: “Zou aanvoelen als goud”

Belgische kanshebbers voor brons: “Zou aanvoelen als goud”

Wie pakt na Wout van Aert en Mathieu Van der Poel het brons? Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de grootste Belgische kanshebbers op het brons, wikken en wegen hun kansen.

Laurens Sweeck: “Brons met gouden randje”

Laurens Sweeck is realistisch genoeg om niet te dromen van de wereldtitel. “Iedere wedstrijd start ik met de gedachte: allemaal staan we op gelijke hoogte. Maar het is overduidelijk dat Wout en Mathieu gewoon beter zijn en goud en zilver zullen wegkapen”, klinkt hij. “Maar ik stond nog nooit op een WK-podium bij de profs. In heel mijn carrière stond ik nog maar één keer bij de beloften op het podium. Er zijn een pak kandidaten voor die laatste podiumplek. En hopelijk ben ik de sterkste. Het is dan een derde plek achter de grote twee, maar in mijn ogen is dat dan een bronzen medaille met een gouden randje.”

Toon Aerts: “Brons zou heel speciaal zijn”

Voor Toon Aerts wordt het een extra spannend weekend. Hoewel de renner van Telenet-Fidea al een mooi palmares bij elkaar heeft gereden, is Valkenburg zijn WK-debuut bij de profs. En hij is meteen kanshebber voor een podiumplek. “De derde dan wel”, is hij nuchter. “Ik heb Van Aert en Van der Poel enkel nog maar geklopt voor een tweede plek als ze een mindere dag hadden. Winnen zat er nog niet in en dat zal zondag ook niet anders zijn. Ik hoop dan gewoon mee op het podium te mogen. Met die twee kleppers op het podium kunnen staan is mooi, maar het WK-podium zou heel speciaal zijn. Brons zou niet aanvoelen als brons, maar als goud. Dan zal ik naast een paar buitenlanders ook wel enkele Belgen moeten verslaan. Of we tegen elkaar zullen rijden? Als er een buitenlander nog in de buurt is, moeten we als ploeg rijden om nog een Belg op het podium te krijgen. Maar natuurlijk wil ik die dan wel zijn.”

Michael Vanthourenhout: “Hoogtemeters in mijn voordeel”

Niemand van de Belgen, ook Wout van Aert niet, die al zo succesvol was op de flanken van de Cauberg als Michael Vanthourenhout. De renner van Marlux-Bingoal won er bij de beloften twee keer en ook tijdens de laatste Wereldbeker in Valkenburg eindigde hij als derde. “De hoogtemeters zijn gebleven en dat is in mijn voordeel”, vindt hij. “Maar het parcours is helemaal anders dan de voorbije jaren. Veel meer modder. Zolang we niet te veel moeten lopen, doe ik mee voor het podium. De derde plek? Bwa, er kan veel gebeuren op een WK. Kijk naar vorig jaar: pech is een belangrijke factor. In ieder geval heb ik geen revanchegevoelens voor mijn gemiste bronzen medaille op het afgelopen EK. Want het zijn de WK-podia die je carrière glans geven.”

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Jeffrey Fierens
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

september 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!