Happy Dog Cat

'Bewijs maar dat ge een echte Nys zijt'... Waarna Thibau zichzelf opvolgt

'Bewijs maar dat ge een echte Nys zijt'... Waarna Thibau zichzelf opvolgt

Thibau Nys had het in de aanvangsfase van het BK voor tweedejaars nieuwelingen niet onder de markt met de tegenstand. Toch klaarde hij de klus. "Dankzij de ervaring van mijn vader", vertelde hij. Die genoot met volle teugen van de triomftocht van zoonlief.

"Bewijs vandaag dat ge een échte Nys zijt." Zo sprak Sven Nys zoon Thibau voor de start van het BK tweedejaars nieuwelingen zijn zoon moed in. Thibau luisterde en reed de perfecte wedstrijd, die hij bekroonde met een tweede opeenvolgende titel.

Sven Nys: "Ik had Thibau vooraf verwittigd. 'Dit is een verraderlijk parcours. Als je over je toeren gaat, kom je sowieso jezelf tegen. Hou daar rekening mee. Rijd je eigen koers. Als ze terugkomen, komen ze terug.' Hij heeft geluisterd en dat fantastisch gedaan."

Dat hij zelf bloednerveus was, vertelt vader Nys en teammanager van Telenet-Fidea. "Normaal als vader, zeker? Maar het gaat, hoor. Uiteindelijk merk ik dat de ontlading bij Thibau zelf ook zeer groot is. Hij voelde natuurlijk die druk. Innerlijk vooral. Dat is begrijpelijk in zijn situatie."

Zeven cameraploegen

Zeven cameraploegen huppelden in Koksijde rond een tweedejaars nieuweling, een kerel van amper vijftien. "Toen ik het hoorde, schrok ik. Miljaar, dat is er toch over, vond ik." Vreemde uitspraak, want de hype die rond Thibau gecreëerd wordt, daar is ook vader Sven toch mee verantwoordelijk voor, dachten we. "Klopt, zeker met de reeks DNA Nys is de aandacht nog verhoogd. Nu, straks -na het seizoen- gaat dat weer liggen. En we remmen dat zelf wel af. Maar het is niet alleen dat. Er waren heel wat supporters van Thibau naar hier afgezakt, zijn schoolkameraden zijn met de trein naar Koksijde gekomen. Dat zorgt toch voor wat druk."

"Toch gaat hij daar prima mee om", gaat Nys senior voort. "Op dit moment toch. En al zeker als je weet dat alle ogen op hem gericht zijn. Maar dat is uiteraard geen zekerheid naar de toekomst."


Van Campenhout tweede, Huybs derde

Uiteraard ging Thibau Nys met alle aandacht lopen, maar ook de nummers twee en drie waren het er na afloop over eens. "De tweede plaats was voor ons het hoogst haalbare", aldus zowel Jetze Van Campenhout als Ward Huybs. "Thibau was gewoon de sterkste."

Al vond vooral Huybs dat hij zelf net iets te veel foutjes had gemaakt. "Maar zelfs een kleinere foutenlast had nooit tot de titel geleid. Heel misschien had ik wel Jetze kunnen bedreigen in de strijd voor het zilver."

Het Callant-Doltcini duo Dante Coremans-Yorben Lauryssen werd vierde en vijfde. En daar was vooral Coremans niet enthousiast over. Coremans was samen met Nys vooraf als topfavoriet gecatalogeerd, maar na een val werd de Vlaams-Brabander teruggeslagen. Een opdoffer die hij niet meer te boven kwam.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind alle uitslagen BK Koksijde op zaterdag via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2022

Kalender

mei 2022<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!