Van Aert en Arzuffi ploegen het best door Bredense modder

Van Aert en Arzuffi ploegen het best door Bredense modder

De rollen werden vandaag nog eens omgedraaid: Wout van Aert ploeterde in Bredene beter dan Mathieu van der Poel, die naar eigen zeggen een mindere dag kende. Bij de dames ging de zege naar de Italiaanse Alice Maria Arzuffi na een duel met Helen Wyman.

Twee ronden lang leek een mooi duel tussen de wereld- en de Europese kampioen in de maak. Kort na de start was Van der Poel samen met onder meer Quinten Hermans wel ten val gekomen, maar hij slaagde erin om vlot naar voor te rijden. Daar was Van Aert ondertussen alleen aan het commando. De Nederlander pikte aan en samen sloegen ze een ruime kloof op in eerste instantie Tim Merlier.

De spanning verdween toen Van der Poel in ronde drie in een lint belandde en vervolgens ook sukkelde met de ketting. Hij zag Merlier voorbijrijden en kreeg zelf in een klap een halve minuut aan de broek.

Van der Poel reed wel weer tot bij Merlier en kreeg ook het gezelschap van zijn broer David, maar naderen op Van Aert deed het drietal niet meer. Integendeel, de wereldkampioen reed steeds verder weg en had half koers anderhalve minuut bonus.

In de tweede wedstrijdhelft liet Van der Poel wel nog zijn gezellen ter plaatse om de tweede plaats op te eisen. Vanuit de achtergrond kwam ook Hermans nog sterk terug en dat leverde hem de derde podiumplaats op, voor Merlier en David van der Poel.

Van der Poel zocht dus geen excuses voor zijn nederlaag en erkende dat vooral de sterkte van Van Aert de doorslag had gegeven. “Ik had een beter gevoel dan de vorige twee crossen”, zei de wereldkampioen zelf.

“Zeker in Loenhout was ik ook wat lastig op mezelf, ik wilde er hier dan ook vol voor gaan. Het was ook een plezant parcours, een echte cross. De omloop is overzichtelijk voor het publiek, maar de regen had er een zware opdracht van gemaakt en het was ook vrij koud. Mentaal is het de dag tussen twee klassementscrossen niet altijd evident om honderd procent gemotiveerd te zijn, maar de toeschouwers hier hebben ook betaald om iets te zien.”


Arzuffi tekent voor allereerste Italiaanse zege in Belgische damescross

Bij de vrouwen kregen we -in een echt hondenweer- een mooi duel tussen de Italiaanse Alice Maria Arzuffi en de Britse Helen Wyman. Arzuffi (Steylaerts-Betfirst) had zoals wel vaker niet de beste start, maar aan het einde van de eerste ronde nam ze toch al de koppositie in handen.

Vooral Wyman en Katherine Compton bleven aanvankelijk in de buurt. Elle Anderson, Loes Sels en Eva Lechner werden op grotere achterstand gezet. Arzuffi, Compton en Wyman gingen samen de derde van zes ronden in, maar Compton haperde even later achter een lint en een paaltje. De Amerikaanse werd teruggeslagen en zou met ademhalingsproblemen zelfs uit de wedstrijd stappen.

Ondertussen was vooraan de beslissing gevallen. De vinnige Arzuffi reed weg van Wyman en kon haar voorsprong stelselmatig uitdiepen. Wyman slaagde er niet meer in om terug te slaan, maar werd anderzijds ook niet bedreigd voor de tweede plaats. Voor plaats drie op het podium leverden na de opgave van Compton Sels en Anderson strijd. Het was uiteindelijk Sels die zich sterker toonde.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick & Filip De Greef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!