Van der Poel herstelt de hiërarchie in Heusden-Zolder

Van der Poel herstelt de hiërarchie in Heusden-Zolder

Mathieu van der Poel heeft in Heusden-Zolder opnieuw aangeknoopt met de zege. Nog voor halfkoers reed hij Wout van Aert uit de wielen en soleerde naar zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen. Laurens Sweeck werd finaal nog fraai tweede.

Twintig minuten. Zo lang hielden Van der Poel en Van Aert elkaar gezelschap, deze namiddag in Heusden-Zolder. Tijdens die eerste twintig minuten leek Van Aert zelfs de beste van de twee. Van der Poel kwam zowaar even in nauwe schoentjes, toen de wereldkampioen een paar lengtes voorsprong nam. Maar de Nederlander stelde snel orde op zaken.

Waarna Van der Poel een paar minuten later de rollen omdraaide. Hij versnelde op zijn beurt en nu was het Van Aert die de rol moest lossen. Definitief, deze keer. Van zijn ziekte waarmee hij de voorbije week nog kampte, viel niets meer te bespeuren: de Europese kampioen breidde zijn voorsprong ronde na ronde uit tot maximaal drie kwart minuut. Goed voor zijn vijfde wereldbekerzege van het seizoen.

"Dit is leuk na mijn mindere prestatie in Namen", aldus Van der Poel. "Maar ik speelde toen echt geen komedie. Ik heb drie dagen het bed moeten houden. Dat ik paste voor Sint-Niklaas is dan ook de juiste beslissing gebleken."

"Eindzege Wereldbeker binnen handbereik"

Van der Poel gaf toe dat hij in de openingsfase moeite had om het wiel van de wereldkampioen te houden. "Er viel inderdaad een kloofje, maar Wout had daar de pech dat dat lange stuk weg er aan kwam en ik opnieuw naar het wiel kon. Daarna kwam ik steeds beter in mijn ritme en reed ik uiteindelijk een sterke wedstrijd, beloond met winst. Geloof me, ik had nooit gedacht met zo een verschil te kunnen winnen. Dat ziet er stilaan ook goed uit wat betreft de eindzege in de Wereldbeker. Als ik in Nommay en Hoogerheide mijn normale niveau haal, ligt die binnen handbereik."

De vraag van de dag: kende Wout van Aert een offday, of is Van der Poel zoveel sterker? Een vraag waar ook de wereldkampioen geen antwoord op had. Feit is dat hij in het laatste kwart van de wedstrijd Laurens Sweeck zag terugkomen en het in de sprint ook nog moest afleggen tegen deze laatste.

"In de beginfase was ik nochtans in orde", zou Van Aert achteraf vertellen. "Maar toen Mathieu versnelde, moest ik een gaatje laten. Daarna bleek mijn tempo ook niet voldoende hoog om Laurens af te houden. In de finale wilde ik toch mijn tweede plaats veilig stellen, maar door een foutje in de slotfase kon hij een paar lengtes nemen die ik niet meer kon goedmaken. In de sprint was hij net iets sterker."

Van Aert voelde zich naar eigen zeggen iets minder fris dan de voorbije wedstrijden. "Het voelt wat raar. Maar dit is een typisch gegeven in deze eindejaarsperiode. Daarin kan je wel eens een mindere dag hebben. Hopelijk loopt het donderdag in Loenhout opnieuw een stuk vlotter dan vandaag."

Sterke Laurens Sweeck

Laurens Sweeck glunderde met zijn tweede plaats, na een fraaie comeback door een slechte start. "Ik geraakte wat ingesloten en kende daardoor een rotstart", aldus de kopman van Era-Circus. "Maar ik voelde me echt heel sterk vandaag. Toch duurde het lang vooraleer ik Wout te pakken kreeg. Toen hij in de slotronde opnieuw van mij wegreed, dacht ik vrede te moeten nemen met de derde plaats, maar toen hij een foutje maakte, kon ik toch nog terugkomen. En of ik blij ben met deze tweede stek."

Vielen net naast het podium: zowat alle Telenet-Fidearenners. Lars Van der Haar (4de), Daan Soete (5de), Corné van Kessel (6de) en Toon Aerts (8ste) waren wel sterk in blok. Alleen Tim Merlier -die bij deze uitdrukkelijk solliciteert naar een WK-ticket- mengde zich tussen de mannen van Sven Nys met een 7de plaats. Michael Vanthourenhout en Jens Adams maakten de top tien vol.

Foto's: ©Veldritkrant.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!