zin om te adverteren
Isolteam Warm aanbevolen door Wout

Ex-wereldkampioene Thalita de Jong mikt op comeback begin januari

Ex-wereldkampioene Thalita de Jong mikt op comeback begin januari

Met de terugkeer van Pauline Ferrand-Prévot -vorig weekend- en Marianne Vos -zaterdag op Linkeroever- is het damespeloton in het veld bijna compleet. Op eentje na, Thalita de Jong, de wereldkampioene van 2016. Daar hoopt de Nederlandse spoedig verandering in te brengen.

2017 wordt een jaar om snel te vergeten voor de Nederlandse, Europese en wereldkampioene in het veld van 2016. Ze kwam ten val in de Wereldbeker van Hoogerheide in januari en liep een spierscheur op. Ze moest niet alleen forfait geven voor het WK, maar ook op de weg liep het voor geen meter. Betonnen benen in wedstrijden, allerlei lichamelijke klachten, ze raakte niet vooruit. “Bijzonder frustrerend", vertelt De Jong aan persagentschap Belga. "Ik liep langs bij allerlei klinieken, specialisten, osteopaten om de oorzaak te vinden van mijn mindere prestaties.”

De lijst met blessures is lang: haar heiligbeen stond scheef, er waren problemen met de ruggenwervels, een bloedvat zat gekneld in haar ruggenwervel waardoor haar benen te weinig zuurstof kregen en er sprake was van het zogenaamde ‘betonnen benen’-gevoel. Een andere specialist sprak over een beschadiging aan de ruggenwervelschijf.

“Je krijgt heel wat diagnoses”, zegt ze, “en je wordt behandeld, maar vaak was ik na een tijdje weer op de sukkel. Zo’n twee weken geleden liep ik dan langs bij een vaatspecialist en daaruit bleek dat mijn grote bekkenslagader in de heup is vernauwd. Dat zou geen al te grote belemmering mogen vormen voor mijn prestaties, maar ik neem daar nu toch medicatie voor."

"Kijk, het is wellicht een samenloop van veel problemen die er voor zorgden dat ik niet presteerde het voorbije jaar. Uit onderzoek bleek dan ook nog eens dat ik klierkoorts had gehad en overtraind was. Ik trainde te veel net wanneer ik rust moest nemen, ik sliep ook niet meer. Mentaal was het niet gemakkelijk om dat allemaal ‘te behappen’ en op een gegeven moment was ik er echt ‘klaar mee’, ik wilde weten wat er met mij aan de hand was, mijn lichaam wilde gewoon ‘niet meer mee’."

MRI op 20 december

De Jong wil evenwel vooral onthouden dat ze nu op de goede weg is. “Ik train zeer gestructureerd met een goede trainer, ik word begeleid door een fysiotherapeut, ook in de fitness voor de krachttraining en neem ook de nodige rust wanneer het moet. Het totaalplaatje klopt en stilaan merk ik dat ik zachtjesaan weer de oude word."

"Voor het eerst in maanden heb ik het gevoel dat het de goede kant uitgaat, voel ik beterschap en ik haal ook opnieuw trainingswaarden die ik twee jaar geleden liet optekenen in deze periode van het jaar. Het gaat weer goed, al zo’n zes weken na elkaar en dat is voor het eerst dit jaar. Op 20 december onderga ik weliswaar nog een MRI-scan voor die vaatvernauwing, maar ik voel nu al dat ik weer normaal kan trainen en ik ga er vanuit dat ik voorlopig geen operatie nodig zal hebben.”

Nederlands kampioenschap

Dus kan ze vooruit kijken. “Volgens mijn trainer kan ik het Nederlands kampioenschap in het veld halen (13 januari), maar dan mag er echt helemaal niks meer fout lopen”, zegt ze, “en dat is een beetje lastig. Ik heb nu elke week nodig om klaar te geraken, om goed te trainen en mijn programma af te werken.”

De Jong rijdt vanaf 1 januari voor Experza-Footlogix en teammanager Christel Herremans ziet haar graag in Baal, de GP Sven Nys, aan het werk. “Dat wordt evenwel een lastige puzzel”, stelt De Jong, “ik begrijp dat de belangen groot zijn voor mijn nieuwe team en eventueel doen we daar gewoon een persmoment van de nieuwe ploeg. We zien wel: het is nog bijna drie weken. Kijk, ik wil echt honderd procent fit aan de start staan, niet half, dus laat ons nog even afwachten als het gaat om Baal. Mijn trainer zou me liever laten starten in het weekend van 6 en 7 januari. Dan is er kleine cross in Huijbergen (6 januari) of eventueel in Leuven (7 januari) zodat ik een wedstrijd in de benen heb voor het nationaal kampioenschap.”

WK-selectie wordt zware klus

En droomt ze van het WK? “Tja, ik sprak vorige week met de bondscoach”, zegt ze nog, “en ik weet dat er vijf startplaatsen zijn. Dus dat wordt echt wel lastig, want er zijn op dit moment zes rensters in Nederland die op heel hoog niveau crossen en ik heb nog niets kunnen laten zien, ik kom van ver terug en heb geen crossritme. Ik maak er eigenlijk geen doel meer van om tegen dan fit te zijn, alhoewel mijn trainster zegt dat ik, als ik zo kan blijven trainen ik op op 3 februari (dag van het WK in Valkenburg) topfit ben (lacht), maar ik ben realistisch en hoop daar niet op."

Foto's: ©Photopress.be
Zoeken

LIVE

Kalender

september 2020<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930