Nummer zeventien voor Mathieu van der Poel

Nummer zeventien voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft deze namiddag zijn 17de seizoenszege behaald. Nog maar eens een 'dubbel' voor de Europese kampioen. In het Mariëndal vond de Europese kampioen een parcours op maat en domineerde van start tot finish. Van Kessel en Meeusen werden tweede en derde.

Heel wat klimwerk, door de sneeuw en modder enkele gevaarlijke afdalingen en glijpartijen en de afwezigheid van Wout van Aert, Lars van der Haar, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Dan vertrek je dit seizoen als veldritfan toch een met een beetje tegenzin naar de cross. En luidt de belangrijkste vraag: na hoeveel minuten rijdt Mathieu van der Poel in zijn eentje rond?

Het antwoord kenden we al in de openingsronde. Ergens tussen minuut drie en vier was het al om zeep. Voor Amerikaanse kampioen Stephen Hyde ging het te snel, Quinten Hermans maakte een schuiver. En weg was hij. "Dat was nochtans niet het plan", leek Van der Poel zich nog te verontschuldigen. "Ik had vooraf nog gezegd tegen Christoph (Roodhooft, zijn ploegleider-teammanager, red) dat ik afwachtend ging koersen, maar als je zo'n gat krijgt omdat iemand anders een fout maakt, dan moet je die kans gewoon niet laten liggen."

Derde 'dubbel' van het seizoen

We hebben dat wel al meer gehoord, deze winter. En zo is er altijd wel een reden waarom Van der Poel snel in zijn eentje rondfietst. Niets op aan te merken, natuurlijk. Voor ons hoeft niemand bewust foutjes te maken of de tegenstand een halve wedstrijd in het wiel te dulden als het niet nodig is. Integendeel. Eerlijke waardeverhoudingen, daar hebben we uiteindelijk nog het meeste respect voor.

Maar zo werd het dan toch weer een 'saaie' wedstrijd. Van der Poel reed door de blubber alsof hij op de weg reed, kronkelde door de bochten en leek van start tot finish te genieten. Ook van de koude had de jongste van de Van der Poel broers vandaag geen last. Zo pakte hij na iets minder dan een uur zijn zeventiende seizoenszege en al zijn derde 'dubbel' van het seizoen. Na Kruibeke-Zonhoven en 's Hertogenbosch-Ruddervoorde nu dus Essen-Overijse.

Ploegmakker Meeusen mee op podium

De strijd voor de overigen plaatsen was wel boeiend. Met Eli Iserbyt, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Jens Adams, Corné van Kessel als voornaamste kanshebbers. Van Kessel en Adams keerden daarbij ver uit de achtergrond terug. Pauwels en Vantornout maakten in de slotfase de omgekeerde beweging.

Uiteindelijk trok Van Kessel aan het langste eind, voor Meeusen. Laatstgenoemde op een lekke band, notabene. Jens Adams werd een mooie vierde, youngster Iserbyt maakte de top vijf vol.

Eerste voor Yannick Peeters

Bij de beloften ging de overwinning naar Yannick Peeters. Voor de zoon van Quick.Stepploegleider Wilfried zijn eerste van het seizoen. Peeters is laatstejaarsbelofte en op zoek naar een profcontract. De Kempenaar werd op het podium geflankeerd door Thijs Aerts en de Brit Ben Turner. Diens landgenoot Ben Tulett (volgend jaar bij Beobank) en Ward Huybs wonnen in de voormiddag respectievelijk de junioren- en nieuwelingenwedstrijd.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!