David van der Poel wint in Mol: 'Eer van de familie hoog houden'

David van der Poel wint in Mol: 'Eer van de familie hoog houden'

Geen Mathieu van der Poel aan de start? Geen nood, dan is er altijd nog broer David om te de eer van de familie hoog te houden. En dat is wat de oudste van de broers deed in Mol. En zo moeten de Belgen ook dit weekend opnieuw zonder zege stellen...

Onze landgenoten roerden zich nochtans in de Zilvermeercross. Het was onder impuls van onder meer Wietse Bosmans en Tim Merlier dat een groep van negen zich al in de eerste ronde afscheidde van de rest van het deelnemersveld. De negen: Wietse Bosmans (Era-Circus), Rob Peeters (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), Tim Merlier (Crelan-Charles), Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), het Telenet-Fideaduo Corné van Kessel en Jim Aernouts en het Beobank-Corendontrio David van der Poel, Tom Meeusen en Adam Toupalik.

Toupalik was de eerste die de rol moest lossen. En nog voor het ingaan van de finale hing ook Bosmans aan de rekker. Toen -vooral dankzij de inspanningen vooraan van Van Kessel en Van der Poel- ook Vantornout en Peeters afhaakten, schoten ze vooraan nog met vijf over: Merlier en de twee duo's Meeusen-Van der Poel en Aernouts-Van Kessel.

In volle finale slaagde David van der Poel uiteindelijk als eerste in om een kloofje te slaan die naam waardig. Van Kessel ging in de achtervolging, maar kreeg Meeusen als waakhond mee. "Echt afstoppen deed ik niet, maar ik kon Corné toch wat zenuwachtig maken", reageerde Meeusen achteraf. Toegegeven, het was vooral Van der Poel zelf die knap stand hield.

Van der Poel sterkste op zandklim

Van Kessel wist achteraf waar het schoentje wrong. "Op die zandklim achteraan het parcours reed David vlot boven, terwijl ik er van de fiets moest. Daar verspeelde ik wellicht de overwinning. Verdiend, voor alle duidelijkheid."

In afwezigheid van broerlief Mathieu, ging de oudste van de broers dus met de zege aan de haal. "Ik wilde dit weekend de eer van de familie en van de ploeg hoog houden, ja. Samen met Tom is dat perfect gelukt. Daarvoor maakten we de oversteek vanuit Benicassim. Normaal moet ik meestal strijden voor de ereplaatsen. Nu kon ik eens koersen voor de overwinning en dat is best leuk, ja."

Van Kessel klopte Meeusen in het sprintje voor de tweede plaats, terwijl Merlier als vierde over de finish bolde. Klaas Vantornout passeerde in de slotronde nog een moegestreden Jim Aernouts en vervolledigde de top vijf. Rob Peeters eindigde voor eigen volk op plaats zeven.

Brand beste dame

De overwinning in de dameswedstrijd ging ook al naar een Nederlandse. Lucinda Brand nam -ondanks een maand inactiviteit- de maat van alle concurrentes. Kim Van Der Steene werd tweede voor Loes Sels. Katie Compton en Ellen Van Loy finishten op plaats vier en vijf. Gerben Kuypers was eerder op de dag de beste junior.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!