Vier Europese kampioenen aan het feest in Hamme

Vier Europese kampioenen aan het feest in Hamme

Met Mathieu van der Poel, Sanne Cant, Eli Iserbyt en Loris Rouiller wonnen in de DVV Trofee manche van Hamme maar liefst vier Europese kampioenen. Het verslag van de profs leest u in een ander artikel. Hier blikken we terug op de dames en de jeugd.

Topweekend voor Sanne Cant. Zaterdag was de wereldkampioene al de beste in de modder van het Duitse Zeven, zondag won ze na een sterke slotronde ook de derde manche van de IJsboerke Ladies Trophy in Hamme. In het klassement deed Katherine Compton een goede zaak.

Dat klassement is al even weg voor Cant. Door ziekte gaf ze op in Ronse en in Oudenaarde kwam ze niet aan de start, wat haar telkens een achterstand van vijf minuten opleverde. Dagzeges kunnen natuurlijk wel nog en in Hamme was Cant mee toen zich in de openingsronde een kopgroep van vijf vormde met verder ook Ellen Van Loy, Maud Kaptheijns, Katherine Compton en Ellen Noble. Compton, als leidster in het klassement aan de wedstrijd begonnen, graaide in de tweede ronde vijftien bonificatieseconden mee en nam samen met haar Amerikaanse landgenote Noble vervolgens ook afstand van de anderen.

Cant bleef de eerste achtervolgster op het Amerikaanse duo, maar bij het ingaan van de slotronde keek ze toch tegen een achterstand van tien seconden aan. De wereldkampioene had echter een pittige slotronde in de benen en overbrugde zonder veel problemen de kloof. Ze nam ook vrijwel meteen het commando en liet haar twee gezellen ter plaatse. Zo kon ze in de laatste rechte lijn volop genieten van haar tweede overwinning van het weekend.

“Het was zeker niet de bedoeling om zo te moeten achtervolgen”, zei Cant. “Ik had echter heel veel last van de zon en zag nauwelijks de sporen op het parcours. In de laatste ronde heb ik echter ‘foert’ gezegd en ben ik er vol voor gegaan, met het risico om ergens een fout te maken. Dat gebeurde niet en in een modderstrook reed ik naar Noble en Compton toe. Langs het water heb ik dan vol doorgetrokken en dat bleek voldoende om hen af te schudden. Nu volgt een stageperiode. Het is plezant om met dubbele winst naar Spanje te kunnen vertrekken.”

Ook Compton kon tevreden zijn. Meer dan een derde plaats zat er weliswaar niet in, maar waar ze voor aanvang ‘slechts’ 1:04 voorsprong had op nummer twee Helen Wyman, is dat nu opgelopen tot 2:38.

Iserbyt wint bij de beloften

Eli Iserbyt zette de wedstrijd bij de beloften vrij gemakkelijk naar zijn hand, Yannick Peeters en Thomas Joseph werden tweede en derde. Jens Dekker, de enige die voor de start nog echt in de buurt van Iserbyt stond in het klassement, gaf op. Iserbyt heeft nu al bijna vier minuten voorsprong op nieuwe eerste achtervolger Peeters.

Voor de nieuwelingen gold de wedstrijd in Hamme als eerste manche van vier in hun DVV Verzekeringen Trofee. Thibau Nys is de eerste leider. Hij reed zeker niet feilloos, maar dankzij een sterke slotronde ging hij voorbij Salvador Alvarado. Jetze Van Campenhout werd derde.

Bij de junioren ten slotte – geen klassement voor hen – zorgde Loris Rouiller voor een Zwitserse zege. Hij verwees Gerben Kuypers en de Brit Ben Tulett naar de dichtste ereplaatsen.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!