Wout van Aert met eerste wereldbekerzege van het seizoen

Wout van Aert met eerste wereldbekerzege van het seizoen

Voor het eerst dit seizoen heeft Wout van Aert Mathieu van der Poel rechttoe rechtaan geklopt. Dat Van der Poel in de tweede ronde een halve minuut verloor door kettingproblemen, wilde de Nederlander niet als excuus inroepen. Fair, lijkt ons.

Dat het een materiaalslag kon worden, daar in de Duitse modder, wisten we vooraf. En daar werd Mathieu van der Poel een van de grootste slachtoffers van. Terwijl Wout van Aert steevast elke ronde van fiets wisselde, vertikte de Europese kampioen in de tweede ronde zijn 'vuile' Stevens in te ruilen voor een proper exemplaar.

Of dat de reden was van zijn kettingproblemen, weten we uiteraard niet. Maar het zal er ongetwijfeld geen deugd aan gedaan hebben. Op de koop toe gebeurde het onheil net op een moment dat Van Aert aan de leiding reed en druk zette. "Ik zag dat Mathieu te voet stond", aldus Van Aert achteraf. "Dat was uiteraard het sein om zo snel mogelijk een eigen tempo te zoeken en te proberen een kloof te slaan."

In tegenstelling tot de voorbije weken slaagde de wereldkampioen er relatief makkelijk in om de rest van de concurrentie op achterstand te fietsen. Zowel Michael Vanthoruenhout, Toon Aerts, Corné van Kessel als Kevin Pauwels moesten passen bij de versnelling van Van Aert. Van der Poel schoof snel weer op naar dat groepje achtervolgers, maar het duurde toch even voor hij er van wegreed.

Wie dacht dat de Van der Poel in ijltempo de kloof naar Van Aert zou dichten, kwam bedrogen uit. Van der Poel kneep geen seconde van zijn achterstand af en besefte na tweederde wedstrijd dat een vijf op vijf in de Wereldbeker er niet meer in zat. Meer zelfs, in de slotfase moest hij zich nog reppen om Toon Aerts van de tweede plaats te houden.

Brabançonne

Zo weerklonk voor het eerst sinds het WK in het Luxemburgse Bieles nog eens de Brabançonne voor de wereldkampioen. Niet dat Wout van Aert aan zijn zege veel conclusies wilde trekken. Veel meer dan "ik had een goede dag" en "dit was op een parcours op mijn maat", wilde de wereldkampioen niet kwijt.


Ook op de vraag of hij nu echt de sterkste renner in koers was, hield hij zich op de vlakte. "Het heeft weinig zin om daar over te discussiëren. Met de zon die op de modder was gaan schijnen, wisten we vooraf dat het niet evident zou zijn om ons materiaal draaiende te houden. Ook ik heb de hele koers me de vrees rondgereden dat het fout kon lopen. Gelukkig bleef ik gespaard.""Van Aert in goede doen"

Mathieu van der Poel was ontgoocheld. Natuurlijk verweest de Beobankkopman naar zijn kettingprobleem, maar hij vertelde er meteen bij dat hij snel merkte dat Van Aert in goede doen was. "Dus was ik logischerwijze niet meer in staat om een halve minuut dicht te rijden en focuste ik snel op de tweede plaats. Zo loop ik in de stand van de Wereldbeker in elk geval geen echte schade op."

Toon Aerts werd derde. Daarmee mag de Rijkevorselnaar zich nog meer de 'best of the rest' noemen. Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout maakten de top vijf vol, Kevin Pauwels en Klaas Vantornout eindigden zesde en zevende. Daarmee zal de West-Vlaming zich zijn trip naar Zeven niet beklagen. Het levert hem immers meteen een ticket op voor de manche in Namen, iets waar hij acht dagen geleden nog voor vreesde.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind alle uitslagen en stand in WB via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!