Deze vijf dingen veranderen in de Superprestigemanche van Ruddervoorde

Deze vijf dingen veranderen in de Superprestigemanche van Ruddervoorde

Zondag wordt in Ruddervoorde de vierde manche van de Telenet Superprestige afgewerkt. Het parcours op het domein van de broers Pyfferoen wordt regelmatig wat hertekend, maar ter gelegenheid van de 30ste editie is dat best ingrijpend. We zette de wijzigingen op een rijtje...

1. Alles op één privé domein

De belangrijkste wijziging: de veldrit in Ruddervoorde wordt dit jaar voor het eerst vollédig op het domein van de familie Pyfferoen verreden. "Dat is uniek", klinkt het bij organisator Kurt Vanneste. "Voor ons is het grote voordeel vooral logistiek. Zo konden we een aantal dagen vooraf al de nadarhekken plaatsen zonder iemand lastig te vallen. De Vrijgeweidestraat -waar de start en finish zich bevond- blijft vrijgehouden."

2. Nieuw aangelegde straat (foto boven)

Een beetje te vergelijken met de vorig jaar nieuw aangelegde 'Marluxstraat' in het Nederlandse Gieten. "Deze straat in de weide is 166 meter lang en exact 5,92 meter breed", specificeert Vanneste. "Ideaal als start- en finishzone. Voorlopig heeft de straat nog geen naam, maar geïnteresseerde sponsors mogen zich altijd melden."

3. Helling met 24 trappen

Op de weide in de Vrijgeweidestraat bevinden zich een tweetal heuvels, die naam waardig. Op één ervan was de twaalfdelige trappenpartij aan vervanging toe. "We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de heuvel te verhogen en het aantal trappen te verdubbelen."

4. Heuvel waar je net wel of net niet op kan

Het betreft dezelfde heuvel als deze hierboven, met de trappen. De achterkant is best steil en wordt ook aangedaan. En in de aanloop ervan liggen een tweetal bochtjes, waardoor de snelheid er wat wordt uitgehaald. "Dat betekent dat het geen gemakkelijke klus wordt om de helling al fietsen op te rijden. Het wordt nét wel, of nét niet", aldus Vanneste.

5. Drie lange stroken

Ook nieuw: er zijn ook drie lange stroken voorzien waarop de renners wat snelheid kunnen maken. Of kunnen recupereren van de inspanningen. "De omloop in Ruddervoorde wordt beschouwd als een zeer bochtenrijk parcours. Daarom hebben we bewust een drietal langere stroken ingelast. Ruddervoorde blijft Ruddervoorde, natuurlijk. Maar op die manier is het toch niet een uur lang draaien en keren."

En ook dit moet je nog weten:

* Het terrein wordt voorzien van vier schermen en heel veel oversteekplaatsen, wat de toeschouwers ten goede komt.
* Het podium ligt voortaan helemaal links van de weide, ongeveer ter hoogte van de finish.
* Ongeveer 2300 Oostkampenaars (Ruddervoorde is een deelgemeente van Oostkamp) komen zondag gratis naar de cross. "Ter gelegenheid van onze 30ste verjaardag hebben we samen met de gemeente een actie op het getouw gezet. Elke inwoner die zich vooraf online inschreef, kan gratis kennismaken met de cross. De respons was groot."


Foto's: ©Veldritkrant.be / Tekst: Nico Dick




Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!