Mathieu van der Poel met eerste kunststukje in Eeklo

Mathieu van der Poel met eerste kunststukje in Eeklo

Niet dat we telkens een tussenstand zullen geven, maar Mathieu van der Poel heeft in de eerste afspraak van het seizoen toch wel voor een duidelijke 1-0 gezorgd ten opzichte van Wout van Aert. In Eeklo reed de Nederlandse kampioen bijna van start tot finish solo, op weg naar winst in de eerste Brico cross van deze winter.

Iedereen keek reikhalzend uit naar het eerste duel tussen de twee in het nieuwe crossseizoen, maar dat kwam er niet. Al in de eerste ronde ontwikkelde de Nederlandse kampioen een tempo dat de rest deed kraken. Heel even leek Van Aert een poging te doen om de op dat moment nog overbrugbare kloof te dichten, maar de wereldkampioen moest al snel vaststellen dat het vergeefse moeite was.

Meer nog, Van Aert zag Laurens Sweeck, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Corné van Kessel terugkeren in zijn spoor. Van der Poel had ondertussen al zowat een halve minuut voorsprong en half koers was het al duidelijk dat de Nederlandse kampioen zonder pech naar de overwinning zou rijden, zeker omdat hij zowat als enige telkens weer vlot door de zandstrook reed.

Bij de achtervolgers waren het Van Aert, Vanthourenhout en Sweeck die gaandeweg de beteren bleken. Even leek het erop dat Van Aert zijn twee collega’s moest laten gaan en genoegen zou moeten nemen met de vierde plaats, maar in de voorlaatste ronde sloot hij toch opnieuw aan. Het was even later Vanthourenhout die een gooi naar de tweede plaats deed, maar een slechte passage door het zand liet Van Aert toe om in de slotronde terug te keren tot in zijn wiel, waarna de wereldkampioen gemakkelijk de sprint won.

Van der Poel: “Goed gewerkt deze zomer”

“Ik heb de voorbije zomer goed gewerkt en het is altijd leuk om dat meteen in de eerste cross bevestigd te zien”, stelde Van der Poel. “Ik had er ook echt zin in om eraan te beginnen, al ging ik hier misschien toch wel iets te vroeg alleen voorop rijden. Er stond vrij veel wind, anderzijds was het wel een omloop waarop ik mijn ding kon doen. In eerste instantie was het afzien om de kloof te maken, daarna probeerde ik telkens wat te recupereren voor de zandstrook. Ik wilde die zeker telkens goed doorkomen om niets van mijn voorsprong te verliezen.”

“Vandaag was ik niet echt een tegenstander voor Mathieu”, erkende Van Aert. “Hij kon het verschil maken op de balkjes en bovendien had ik enkele slechte passages door het zand. Die dreigden me op zeker moment zelfs een podiumplaats te zullen kosten, maar in de slotronde geraakte ik er dan toch eens vlot door waarna ik Vanthourenhout nog kon verslaan in een sprint.”

Ook Sanne Cant meteen op de afspraak

Bij de dames won wereldkampioene Sanne Cant meteen haar eerste wedstrijd van het seizoen, al kreeg ze felle tegenstand van Ellen Van Loy. De twee hadden een tijdje het gezelschap van het Nederlandse duo Maud Kaptheijns-Sophie de Boer, maar bleken in de finale toch duidelijk iets sterker. In de voorlaatste ronde versnelde Cant, Van Loy gaf zich niet gewonnen en leek het kloofje te kunnen overbruggen, maar een kleine hapering op een heuveltje was er te veel aan.

“Bij het begin van het seizoen heb je altijd wat twijfels en zit je met de vraag wie waar staat. Dan is een vroege overwinning altijd geruststellend, zeker omdat ik weet dat ik doorgaans beter word tijdens het seizoen”, zei Cant achteraf.


Ryan Kamp en Dante Coremans bij de jeugd

De wedstrijd bij de junioren lag al snel in een beslissende plooi. De Nederlander Ryan Kamp sloeg nog voor half koers een kloofje en vervolgens kon hij die bonus nog wat verder uitdiepen. Jarno Bellens ging nog wel alleen in de achtervolging, maar echt naderen kon hij niet meer. Maxim Dewulf eiste de derde podiumplaats op.

Bij de nieuwelingen ten slotte leek de Nederlander Steijn Willemsen op weg naar winst, tot een losgekomen achterwiel hem terugsloeg. Met drie reden ze uiteindelijk richting finish. Dante Coremans (Lares-Doltcini) versloeg zijn Nederlandse ploeggenoot Salvador Alvarado en Lennert Belmans.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!