Laurens Sweeck en Annemarie Worst vaandeldragers bij ERA-Circus

Laurens Sweeck en Annemarie Worst vaandeldragers bij ERA-Circus

ERA-Circus duikt versterkt de winter in. Wietse Bosmans komt over van Beobank-Corendon, terwijl met U23-wereldkampioene Annemarie Worst ook een dame werd aangetrokken. Ook de Limburgse belofte Timo Kieich is een aanwinst. Laurens Sweeck blijft de kopman.

27 december 2012. Met KadrO-Stannah werd in Hasselt een nieuwe crossteam voorgesteld. Eerste renners: de Pool Mariusz Gil en de Tsjech Radomir Simunek. "We willen het buitenlands talent stimuleren en extra kansen geven", klonk de filosofie toen. Later passeerden ook nog de Tsjechen Martin Bina en Michael Boros, de Zwitser Julien Taramarcaz en de Duitser Marcel Meisen de revue.

Maar zie: vandaag bestaat het team, dat met ERA en Circus ook nieuwe naamsponsors heeft, alleen maar Belgen meer. Annemarie Worst is de enige vreemde eend in de bijt. "De natuurlijke gang van zaken", noemt teammanager Marc Herremans het. "Alles evolueert. En dus ook ons team." Feit is, ERA-Circus is er niet op verzwakt. Met Laurens Sweeck als kopman heeft het team zelfs de renner in huis die vorig jaar het dichtst aanleunde bij Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

"Dat was ook mijn ambitie", vertelde Sweeck gisteren tijdens de ploegvoorstelling. "En die lijn wil ik komende winter uiteraard doortrekken. Mijn prestaties van de voorbije zomer mochten dan wel super zijn (Sweeck won onder meer de profkoers GP Monseré in Roeselare, red), ik word toch afgerekend om mijn resultaten in de winter. Vorig jaar kende ik in de tweede seizoenshelft een dipje. En na het WK was het ook op. Dat wil ik straks vermijden door in november eventueel wat gas terug te nemen. Maar dat is voor later. Ik wil eerst een goede start nemen. Ik loop niet graag achter de feiten aan."

Volgens Herremans is Sweeck er meer dan klaar voor. "Laurens staat garant voor een attractieve koersstijl. Dat leverde hem vorig jaar 2 zeges en 13 podimplaatsen op. Eigenlijk verwacht ik dat hij dit jaar overal meedoet voor dat podium." "

Ook nieuw: Wietse Bosmans, die overkomt van Beobank-Corendon. Bosmans keek naar verluidt al langer uit naar een samenwerking met Marc Herremans. Manager-trainer én renner hebben een gezamenlijk doel: de Kalmthoutenaar na zijn ziekte van Lyme opnieuw naar zijn beste niveau brengen. Het talent is er altijd al geweest. We kunnen alleen maar hopen dat Bosmans op zijn 26ste eindelijk ontbolstert.

Worst eerste vrouw ooit

Annemarie Worst is de eerste dame die de kleuren van ERA-Circus zal dragen. De Nederlandse werd eind januari wereldkampioen bij de beloften en combineert het veldrijden met het mountainbiken. Deze winter zal ze voor het eerst vol inzetten op de cross, met een programma van 20 tot 25 wedstrijden. "Benieuwd of ik dat zal verteren", vraagt de blondine zich af. "Ik mik vooral op goede resultaten in de Wereldbeker. Vorig jaar werd ik al derde in Hoogerheide. Daar wil ik op voortbouwen." Ook in het mountainbiken heeft Worst (nog altijd maar 21) nog ambities. "Absoluut. De Spelen in Tokio (2020) blijven een doel."

Het team van Marc Herremans telt als enige van het hele pak trouwens al drie overwinningen in het seizoen. Yorben Van Tichelt won vorige week twee wedstrijden in China, Hendrik Sweeck won de B-wedstrijd in Steenhuffel, waar Gert Smets overigens derde werd.

Het team:
Heren elite: Wietse Bosmans, Diether Sweeck, Laurens Sweeck
Elite z/c:
Hendrik Sweeck, Yorben Van Tichelt
Dames:
Annemarie Worst
Beloften:
Timo Kielich, Gert Smets


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!