Albert: 'Ik werd onwel, maar legde aanvankelijk niet het verband met mijn hartkwaal'

Albert: 'Ik werd onwel, maar legde aanvankelijk niet het verband met mijn hartkwaal'

Tweevoudig wereldkampioen Niels Albert, sinds drie jaar ploegleider van Wout van Aert, is dinsdag met spoed geopereerd. Nadat hij plots te maken kreeg met hartoverslagen, wilde dokter Heidbuchel geen enkel risico meer nemen. Er werd een defibrillator ingeplant.

In het voorjaar van 2014 kreeg Albert te horen dat hij door hartritmestoornissen met onmiddellijke ingang een punt achter zijn veldritcarrière moest zetten. De tweevoudige wereldkampioen is sinds dan officieel hartpatient, maar kon gelukkig zijn 'normale leven' voortzetten zonder veel hinder. Zelfs -recreatief- sporten lukte, met dank aan het innemen van bètablokkers (die de hartslag verlagen) en het inplanten van een chip die zijn hartritme 24 op 24 kan controleren.

Die hartritmemonitor bleek dit weekend geen overbodige luxe te zijn. "Het was tijdens een dagje uit in Brugge met mijn vriendin dat ik plots onwel werd", vertelt Albert. "Lang duurde het gelukkig niet. Ik schat een zes- of zevental seconden. Toen ik mijn hand op Valeska's schouder legde om haar duidelijk te maken dat ik me slecht voelde, ging het eigenlijk al weer beter. Het was best een beangstigend gevoel. Alsof ik een gebrek aan suikers had. En ik legde in eerste instantie niet eens het verband met mijn hartproblemen."

"Met dank aan hartritmemonitor"

Tot het koppel 's avonds thuis kwam en toch maar de gegevens van de hartritmemonitor liet uitlezen en de data doorstuurde naar Hein Heidbuchel, de professor die Albert sinds 2014 behandelt.

"Maandag kreeg ik telefoon van dokter Heidbuchel. Bleek dat ik in Brugge echt had gekampt met hartritmestoornissen. 'En had dit nog een paar seconden langer geduurd, kon het zelfs fataal geweest zijn', vertrouwde hij me toe. Hij vertelde me er meteen bij dat hij in functie van de toekomst geen risico meer wilde nemen en een operatie -en het inplanten van een defibrilator- zich opdrong. En of ik schrok. Zeker toen hij zei dat hij er niet mee wilde wachten. Hij had meteen alles in gereedheid gebracht om me dinsdag te opereren."

En dat is dinsdagvoormiddag ook gebeurd, na een reeks uitgebreide tests. Woensdag mocht de ploegleider van wereldkampioen Wout van Aert al opnieuw naar huis, gisteren was Albert in Anderlecht al van de partij op de ploegvoorstelling van Crelan-Charles. "Met privéchauffeur", kon hij er al om lachen. "Ik mag namelijk een maand niet met de wagen rijden. Valeska heeft me hierheen gebracht.

"Niet dramatiseren"

Ook vliegen doet hij de eerste weken nog niet. "Dat mag in principe wel, maar ik moet me rustig houden. En toch een beetje herstellen. "Concreet houdt dat in dat Albert Van Aert niet zal vergezellen tijdens de trip naar Amerika, waar op 17 en 24 september voor de Wereldbeker wordt gecrost. "Ik zou me ginder nutteloos voelen. Zondag in Eeklo ben ik er wel al bij", besloot Albert. "Ach, laten we niet dramatiseren. Was ik in eerste instantie geschrokken, dan ben ik ondertussen gerustgesteld. Ik zie die ingeplante defibrillator als een extra veiligheid."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!