Wout van Aert rijdt in 2018 volledig klassiek voorjaar op de weg

Wout van Aert rijdt in 2018 volledig klassiek voorjaar op de weg

Wout van Aert zal volgende winter geen vol veldritseizoen afwerken. De wereldkampioen beperkt zicht tot een 30-tal wedstrijden, om zo fris mogelijk aan de start te staan van... de Omloop. Van Aert rijdt in 2018 namelijk het volledige klassieke voorjaar. Tot en met Roubaix, als het kan. Zijn coach Marc Lambert ziet het als 'de grote test'.

Wout van Aert klopte in 2016 Tony Martin in de proloog van de Baloise Belgium Tour, won de Schaal Sels en moest in Dwars door het Hageland alleen passen voor Niki Terpstra. Waardoor hij tot vervelens toe de vraag kreeg wanneer hij het ook in de klassiekers zou proberen. "Ik droom een beetje van de Ronde en vooral van Parijs-Roubaix", liet hij zich wel eens ontvallen. "Maar momenteel focus ik op de cross. ik zie wel wanneer ik klaar voor een eventuele overstap."

Tot een concreter antwoord liet Van Aert zich nooit verleiden. Dat antwoord is er nu wel. De regerende veldritwereldkampioen zal straks snoeien in zijn winterprogramma. Van Aert zal 'maar' een 30-tal crossen rijden in plaats van de 42 wedstrijden die hij het voorbije seizoen afwerkte. En na het WK in Valkenburg wordt zijn programma nog meer gedecimeerd. Omdat de Lillenaar niet zomaar wil proeven van het voorjaar, maar het hele reeksje wil rijden: van de Omloop tot en met Parijs-Roubaix. Als zijn Willems Verandas-Crelan team in de Hel startrecht krijgt, tenminste.

"Van twee walletjes eten, lukt niet"

Zijn coach Marc Lamberts reageert in Het Laatste Nieuws enthousiast over de plannen, maar steekt ook een waarschuwend vingertje op. "Ik heb Wout gezegd dit als een test te zien. Hij moet van al die klassiekers proeven, maar na afloop raad ik hem ook aan een keuze te maken: ofwel gaat hij vol door met dát verhaal, ofwel kiest hij honderd procent voor het veld. Van twee walletjes eten, dat is in het huidige wielrennen geen optie meer. Ik hoor het die mannen van vroeger graag zeggen, dat het wel te combineren is. Heel wat van die jongens reden met andere brandstof."

Dat de combinatie weg-veld nu niet meer haalbaar is, vindt Lamberts, waarbij hij verwijst naar Lars Boom. Lamberts is immers ook coach van LottoNl-Jumbo. "Lars heeft het de voorbije winter geprobeerd. Een pak crossen, inclusief het WK. Maar zie: hij staat dit voorjaar nergens. Wat Stybar doet, kan dan weer wel: een tweetal crossjes, just for fun."

Lamberts weet ook niet welk niveau Van Aert kan halen. "Het wordt sowieso niet evident. En alsjeblief, verwacht ook niet dat Wout in 2018 al meedoet met de toppers. Hij zal zijn tijd nodig hebben. Kijk naar Van Avermaet, die pas op zijn 31ste zijn hoogtepunt bereikt. Daarom is het goed dat Wout er nu al mee begint. Dat geeft hem tijd."

Boontje voor Roubaix

Lamberts heeft ook al een vrij concreet plan met Van Aert richting komende winter. "Ik heb hem aangeraden om drie stages in te lassen in plaats van twee. En om tussendoor -zeker richting de januarimaand- af en toe al wat langere trainingen af te werken. Kwestie van stilaan naar een hogere kilometergrens toe te groeien. Klassiekers zijn 200 tot 260 kilometer lang. Dat heeft Wout nog nooit gedaan..."

"Ook een must: onmiddellijk na het crossseizoen moet de riem er even af. Al is het maar een vijftal dagen, vooral mentaal wordt dat belangrijk. Om dan snel weer kilometers te malen, want veel tijd zal er hem tot de start van het Belgische voorjaar niet resten. Vanaf de Omloop kan hij dan doorgaan tot en met Parijs-Roubaix. Ik hoop echt dat zijn team daar kan starten, want Roubaix vindt hij écht wel de mooiste. Vanaf begin april kan hij dan een langere rustperiode nemen. En een evaluatie maken, om voor zichzelf te kunnen uitmaken hoe het daarna verder moet..."

Foto's: ©Veldritkrant.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Kalender

april 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!