Velofollies 2024

Van der Poel wint -weliswaar met moeite- ook in Leuven

Van der Poel wint -weliswaar met moeite- ook in Leuven

Geen duel Wout van Aert - Mathieu van der Poel in Leuven. Van Aert kampt met eindeseizoensverschijnselen. Van der Poel is wel nog in vorm, al had hij meer dan zijn handen vol met Kevin Pauwels, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Toch haalde hij het in de sprint.

Na een paar -weliswaar razendsnelle- openingsronden, scheidde zich vooraan een kwartet af: de Marlux-ploegmaats Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels, Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel. Voor wereldkampioen Wout van Aert ging het op het Leuvense parcours iets te snel. Hij zou vrede nemen met een tiende plaats.

Alleen Tom Meeusen probeerde nog de kloof met de vier leiders te dichten, maar toen hij merkte dat hij daar niet in slaagde, gooide hij de handdoek. Gianni Vermeersch was de pechvogel, maar knokte zich in de finale toch nog naar een vijfde plaats.

Voorin leek het intussen uit te draaien op een driestrijd. Van der Poel moest voor de finale immers afhaken en wisselde van fiets. Lange tijd zag het er naar uit dat de Nederlandse kampioen niet meer zou terugkomen, maar in volle finale reed hij toch nog terug naar de drie leiders. En in de slotfase zette Van der Poel toch weer de wedstrijd naar zijn hand, ondanks een late uitval van Pauwels.

Leegloper

"Ik voelde me lang niet goed op mijn fiets", aldus Van der Poel na afloop. "Ik vond me niet per sé de sterkste van ons vier. Blijkbaar lag een leegloper aan de basis daarvan. Nadat ik van fiets wisselde, liep het weer beter en kon ik opnieuw naar de drie koplopers rijden. In de sprint schoot ik uit mijn klikpedaal, maar ik redde het nog."

Zijn 22ste van het seizoen. En zijn zesde op rij. Blijkbaar heeft Van der Poel weinig last van mentale moeheid. "Nee, echt niet. Bij mij loopt het ook goed de laatste weken. Dan gaat alles wat gemakkelijker. De conditie leek vandaag wel iets minder, maar toch goed genoeg om op niveau het seizoen te beëindigen."

"Ook op training loopt het nog lekker. Al werk ik mijn uren wel af in het bos. Om nu nog drie uur op de weg te gaan trainen, heb ik ook niet zo veel zin meer, maar een paar uur op de crossfiets lukt perfect."

Ploegenspel bij Marlux-Napoleon Games

Kevin Pauwels werd tweede. "In de laatste ronde sloeg ik nog een kloofje, maar ik maakte een foutje op een van de heuveltjes. Zo kwam Mathieu nog terug. In de sprint moest ik mijn meerdere erkennen in Mathieu." Pauwels kon wegrijden nadat Vanthourenhout even de benen stilhield. "Knap ploegenspel van Michael. Des te jammer dat het niet gelukt is. Morgen in Oostmalle én volgende zaterdag in Lebbeke krijg ik nog een laatste kans op een eerste seizoenszege. Ik blijf proberen."

Laurens Sweeck probeerde het ook nog in de finale, maar werd snel teruggepakt. "Het was gewoon op. Ik zat volledig à bloc", gaf hij achteraf toe.

Compton bij de dames

In de dameswedstrijd -zonder Sanne Cant wegens geen contract- ging de overwinning naar de Amerikaanse Katie Compton, voor Sophie de Boer en Ellen Van Loy. Jelle Camps won bij de junioren voor Yentl Bekaert en de Zwitser Loris Rouiller.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!