Velofollies 2023

Van der Poel eerste veroveraar van Hulstse vesting

Van der Poel eerste veroveraar van Hulstse vesting

Na het WK heeft Mathieu van der Poel nog geen wedstrijd verloren. Ook in de allereerste Vestingcross in Hulst toonde hij zijn suprematie. Niet Wout van Aert, maar wel Lars van der Haar werd tweede, de wereldkampioen zelf moest met plaats drie vrede nemen.

Een aanwinst is het zeker, de Hulstse Vestingcross. Een mooi uitgetekende omloop met zowat alles wat een crossparcours kan of moet hebben en dat nog eens in een prachtig decor. Zowat alle renners, rensters en kenners waren het daar wel over eens. “Laat hier maar snel een Nederlands kampioenschap plaatsvinden”, klonk het bijvoorbeeld uit de mond van Lars van der Haar. De doorstroming van het ook al meteen talrijk opgekomen publiek verliep misschien niet altijd en overal even vlot, maar dat zijn zaken waarvoor ongetwijfeld oplossingen kunnen worden gevonden. En dan kan Hulst zeker een blijver worden op de veldritkalender.

Aan de momenteel geldende machtsverhoudingen veranderde de nieuwkomer overigens niet veel. Zoals Mathieu van der Poel alle crossen sinds het WK al had gedomineerd, deed de Nederlandse kampioen dat ook in de laatste manche van de reeks Brico-crossen. Heel even konden Tom Meeusen, Van der Haar en Van Aert in zijn buurt blijven, daarna was hij weg voor zijn zoveelste demonstratie. Had hij voor de start niet gezegd dat het zeker geen rondje was om een uur lang alleen voorop te rijden?

“Ik wilde vandaag ook echt wel langer wachten om vol door te gaan”, stelde de Nederlander. “Alleen legde Meeusen in de aanvangsfase het tempo heel hoog. Toen ik de koppositie overnam en even doortrok, had ik meteen een klein kloofje en dan leek het me beter om toch maar niet te wachten. Het was best wel een lastig rondje, redelijk technisch en het schoof stevig. Maar het was wel genieten, zeker met zoveel volk. Deze wedstrijd is echt een zegen voor het Nederlandse veldrijden.”

Met nu 21 zeges op de teller en nog twee crossen op het programma lijkt Van der Poel het seizoen te zullen afsluiten met 23 overwinningen. “Niet te snel. In Oostmalle heb ik bijvoorbeeld nog nooit gewonnen. Wat er nog bijkomt, is meegenomen, maar laat duidelijk zijn dat mijn seizoen meer dan geslaagd is.”

Het is vooral op datzelfde Oostmalle dat Wout van Aert hoopt om toch nog een zege te boeken. “Daar, dicht bij huis, hoop ik nog eens echt op mijn best te zijn om te kunnen wedijveren met Mathieu, maar evident wordt het niet. Sinds het WK is de conditie net wat minder en dan moet je passen tegen een Mathieu die top is. Het gevoel vandaag was op zich niet eens slecht, maar toch kon ik niet mee. De rest had blijkbaar nog zin om een uur à bloc te gaan, terwijl ik op dit moment wat momenten van relatieve windstilte wel zie zitten.”

Zeges voor Cant, Pidcock en Boven

Twee wereldkampioenen slaagden er wel in om in Hulst te zegevieren. Sanne Cant vocht een hevige strijd uit met Katherine Compton, pas helemaal op het einde kon ze definitief afrekenen met de Amerikaanse. Laura Verdonschot werd na een knappe wedstrijd derde. Meteen een topweekend voor Cant, die na haar wereldtitel even moest wachten op een eerste zege in de regenboogtrui maar dat nu met Middelkerke van zaterdag erbij twee dagen op rij voor mekaar kreeg.

Ook Tom Pidcock deed zijn regenboogtrui alle eer aan, al moest hij in tegenstelling tot het WK tot diep in de finale het gezelschap van enkele concurrenten dulden. De Nederlander Ryan Kamp klampte zelfs aan tot in de laatste rechte lijn, maar moest dan toch zijn meerdere erkennen in de Brit. Jelle Camps mocht als derde mee op het podium.

Bij de nieuwelingen ten slotte reed de jonge Nederlander Lars Boven in de tweede wedstrijdhelft solo naar zijn derde zege van het seizoen. Michael Bervoets zorgde met zijn tweede plaats voor de Vlaamse inbreng op het podium, Noah Vreeswijk werd derde.

Tekst: Filip De Greef / foto's: ©Photopress.be

Vind alle uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

januari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!