Van der Poel komt als winnaar uit beklijvende strijd

Van der Poel komt als winnaar uit beklijvende strijd

Mathieu van der Poel heeft na zijn gigantische teleurstelling van het WK de knop snel omgedraaid. Na zijn zege in Maldegem woensdag won hij in Lille ook de slotmanche van de DVV Verzekeringen Trofee, voor eindwinnaar Wout van Aert, Tom Meeusen, Kevin Pauwels en Lars van der Haar.

Na het WK durft het vet al eens van de crosssoep te zijn, maar de afgelopen winter hadden we graag meer heroïsche gevechten gezien zoals de in Lille opgevoerde vertoning. Niet enkel Van Aert en Van der Poel, de twee die er de voorbije maanden bovenuit staken, maar ook Meeusen, Van der Haar en Pauwels kwamen tot in de slotronde in aanmerking voor een mooie dagzege.

De vijf genoemde renners hadden dan al bijna een uur lang spektakel geboden. Van der Poel en Meeusen tekenden voor een kanonstart en de Nederlander leek ook al vroeg te kunnen doorzetten, maar na een slipper konden Meeusen en Van Aert aansluiten. Ook Pauwels, Van der Haar en op dat moment ook nog Corné van Kessel bleven in de buurt. Van der Poel bleef speldenprikken uitdelen, Van Aert en Meeusen vochten zich telkens terug tot in zijn spoor en op de momenten dat het heel even stilviel, sloten ook Van der Haar en Pauwels weer aan.

Demarrage Van der Haar

Van der Haar deed zelfs meer dan dat, want bij het ingaan van de voorlaatste ronde demarreerde hij zelf. Enkele seconden lang keken Van Aert en Van der Poel naar mekaar, maar uiteindelijk beslisten ze toch om de achtervolging in te zetten. Met succes en ook een tweede versnelling van Van der Haar werd beantwoord. Zo gingen Van der Haar, Van der Poel, Van Aert en Meeusen samen de slotronde in, Pauwels zou even later voor wagonnetje vijf zorgen.

Het beste moest dan nog komen. Meeusen eiste de koppositie op, maar werd even verderop gepasseerd door Van der Poel en de met twee wielen tegelijk slippende Van Aert. Dat hijzelf en zijn Nederlandse concurrent allebei op de fiets bleven, mag bijna een wonder heten. De wereldkampioen hield er wel de koppositie aan over, maar werd in een lussenreeks afgebluft door de daar voor het eerst van de fiets springende Van der Poel. Toen Van Aert even later opnieuw een kleine fout maakte, was de beslissing gevallen. Van der Poel won met kleine voorsprong, in een prangende sprint toonde Van Aert zich net iets sneller dan Meeusen, Pauwels en Van der Haar.

Op het scherp van de snee

“Dit zijn de leukste crossen om te winnen”, zei de goedlachse Van der Poel na afloop. “Een strijd op het scherp van de snee, zeker toen Wout in een onwaarschijnlijke slip ging. Ik wilde op die plaats absoluut de leiding nemen, want daarna volgt een lange passage met veel single tracks." "

Wout had blijkbaar hetzelfde idee en kwam onderdoor. Er moest serieus worden gecorrigeerd om recht te blijven, maar hij had zijn doel bereikt. Gelukkig had ik tijdens de vrouwenwedstrijd al gezien dat er in de lussenreeks tussen de bomen een herkansing was. Die mogelijkheid heb ik aangegrepen om mijn definitieve gooi naar winst te doen.”

Uiteraard minder vreugde in het kamp Van Aert. “Het is een beetje frustrerend om zo een kans op winst te laten schieten”, stelde de wereldkampioen. “Het zag ernaar uit dat het eindelijk eens tot een echte sprint zou komen en ik stelde me daar ook helemaal op in. Ik moest serieus corrigeren toen ik op de ideale plaats naar de leiding probeerde door te stoten maar daarbij een spoor nam waar normaal gezien niemand rijdt."

"Ik heb me meteen verontschuldigd bij Mathieu die ook werd gehinderd. De leiding had ik wel, maar op een plaats waar je niet pal in het wiel van je voorganger kan rijden, liet ik me voorbijlopen. Een volgend foutje gaf Mathieu een kleine voorsprong en meteen was het voorbij. Ik had nochtans het gevoel dat ik hem in een sprint kon verslaan.”

Meeusen: "Terechte podiumplaats"

Tom Meeusen kon vrede nemen met de derde plaats. “Ik denk dat mijn podiumplaats terecht is, maar Mathieu en Wout waren toch nog altijd beter. Ik heb bij momenten serieus afgezien, voor mij had het wat vaker mogen stilvallen om meer recuperatiemomenten te hebben.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!