Van der Poel etaleert zijn WK-vorm dan maar in Maldegem

Van der Poel etaleert zijn WK-vorm dan maar in Maldegem

Mathieu van der Poel domineerde vandaag de vijfde van zes Brico Crossen. In het Maldegemse Sint-Annapark degradeerde hij de concurrentie, inclusief wereldkampioen Wout van Aert, die duidelijk nog niet hersteld was van de verplichtingen na zijn tweede wereldtitel.

Al in de eerste ronde duwde Van der Poel het gashendel bijzonder diep in. De rest van het 42-koppige deelnemersveld snakte meteen naar adem. Ook Wout van Aert. "Mathieu volgen was vandaag geen optie. Dat had ik al snel door. Niet onbegrijpelijk denk ik. De voorbije dagen had ik immers heel wat verplichtingen. Logischerwijze stond ik dan ook niet met de meest frisse benen aan de start. Ik heb dan maar besloten om de kaart Tim Merlier te trekken."

En daar had hij een goede reden toe. Merlier verloor immers gisteravond laat zijn oma. "Dankbare jongen, die Van Aert", grijnsde Merlier nadat hij uiteindelijk als derde over de finish was gebold. "Ik heb een lastige nacht achter de rug. Toch wou ik mijn overleden oma hier in Maldegem eren met een mooie prestatie. Wout heeft meer dan zijn steentje bijgedragen. Toen ik weggeraakte met Michael Vanthourenhout, zorgde hij voor het afstoppingswerk. Blij dat dit me uiteindelijk een podiumplaats oplevert. Dat is ook een bewijs van mijn goede vorm. Al is er op dit moment uiteraard geen plaats voor euforie. "

Michael Vanthourenhout werd tweede. En ook voor de West-Vlaming was dat een opsteker. "Hiermee bewijs ik toch dat een medaille op het WK zeker tot de mogelijkheden behoorde. Zes lekke banden beslisten er anders over. Ik hoop trouwens ook de komende weken nog een ander te tonen."

Van der Poel: "op adrenaline"

Maar alle aandacht in Maldegem ging dus naar Mathieu van der Poel, met een solo om u tegen te zeggen. Af en toe maakte Van der Poel -zoals we hem kennen- nog wat tijd om het publiek extra te vermaken. Finaal finishte hij met een voorsprong van om en bij de minuut op Michael Vanthourenhout.

"De conditie is prima en dat wil ik laten zien", vertelde de Nederlandse kampioen na het opfrissen. "Puur op adrenaline reed ik een pak frustraties weg. Al was ik niet van plan om al in de eerste ronde een kloof te slaan. Meer zelfs, ik kon me moeilijk opladen om naar hier te komen, maar toen ik het vele volk en het grote enthousiasme zag, kreeg ik toch veel zin."

Na zijn tegenvallend WK kreeg Van der Poel trouwens opvallend veel steun. "Dat wereldkampioenschap komt natuurlijk niet meer terug. Maar ik moet toegeven dat die vele steunbetuigingen me wel veel deugd deden."

Wout van Aert werd in Maldegem uiteindelijk vierde, Gianni Vermeersch maakte de top vijf vol. Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Wietse Bosmans, Corné van Kessel en David van der Poel waren de andere namen in de top tien.

Vos à la Van der Poel

De dameswedstrijd in Maldegem kende een gelijkaardig verloop als de mannenwedstrijd. Net als Van der Poel was ook Marianne Vos tuk op revanche. Ook zijn domineerde haar wedstrijd, al wilde ze het woord revanche na afloop niet in de mond nemen.

"Dit was inderdaad mijn eerste wedstrijd na dat verloren WK, maar zo heeft elke wedstrijd wel zijn eigen karakter. Mijn doel was vooral om zo snel mogelijk opnieuw met dat winnend gevoel te kunnen aanknopen. En dat is me vandaag gelukt."

Wereldkampioene Sanne Cant reed een sterke -inhaal-race, maar Vos bedreigen zat er nooit in. "Ik voelde van in het begin dat Marianne vandaag te snel reed. Na de verplichtingen van de voorbije dagen stond ik uiteraard niet met de meest frisse benen aan de start. Maar ik heb terzelfdertijd ook genoten van de vele aanmoedigingen. Het voelt bijzonder goed aan om in dat regenboogshirt rond te rijden."

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!