Wietse Bosmans klopt Vincent Baestaens in Zonnebeke

Wietse Bosmans klopt Vincent Baestaens in Zonnebeke

Wietse Bosmans heeft zijn eerste zege in een tv-cross beet. In Zonnebeke haalde hij het na een lange solo van Vincent Baestaens. Pechvogel Michael Vanthourenhout kaapte de derde podiumplaats weg voor de neus van ploegmaat Klaas Vantornout. Thalita de Jong won bij de dames.

Een kwartet zonderde zich snel af van de rest van het deelnemersveld: Wietse Bosmans, Clément Venturini, Michael Vanthourenhout en Vincent Baestaens. De broers Jens en Joeri Adams, Klaas Vantornout en Laurens Sweeck volgden iets verderop.

Iets voor halfkoers werd het kwartet voorin herleid tot een duo. Venturini nam iets te veel risico en dook in een gaatje dat eigenlijk te klein was. Hij kan een paaltje niet meer ontwijken, kwam ten val en sleurde ook Michael Vanthourenhout mee in zijn tuimelperte. De twee werden ver teruggeslagen.

Vanthourenhout knokt terug

Bosmans verteerde de grachtjes in het Kasteelpark iets beter dan zijn ex-ploegmaat Baestaens en trok zo in zijn eentje de tweede koershelft in. Een voorsprong van tien seconden werden er snel vijftien, waarna Baestaens besefte dat hij beter focuste op de tweede plaats. Hij zou uiteindelijk op een halve minuut van de Kalmthoutenaar finishen.

Achter de top twee knokte vooral Michael Vanthourenhout hard om opnieuw aansluiting te vinden met de eerste achtervolgers. Daarbij geen Laurens Sweeck meer, wel Michael Boros -uit de achtergrond teruggekomen-, de broers Adams en Klaas Vantornout. In de slotfase zonderden Vanthourenhout en Vantornout zich nog af en duelleerden voor de laatste podiumplaats. De jongste van de twee haalde het uiteindelijk. Vantornout werd vierde, Joeri Adams vijfde, broer Jens zesde en Michael Boros zevende.

"Terug in UCI-top 50"

"Vorige week won ik al in Leudelange, maar een tv-cross in eigen land winnen is toch nog iets anders", glunderde Wietse Bosmans. "En als je triomfeert met een bonus van een halve minuut, dan ben je de beste denk ik. Jammer dat ik in de kerstperiode ziek ben geworden. Anders had ik zeker in aanmerking gekomen voor een WK-selectie."

Bosmans kwam trouwens één puntje te kort op de UCI-ranking om morgen van start te mogen gaan in Hoogerheide. "Daarom was ik nog zinnens om morgen ook nog in het buitenland te gaan crossen. Maar dat is na deze zege niet meer nodig. Ik sprokkel hier 40 UCI-punten en dat geeft me vanaf begin volgend seizoen wel startrecht in de Wereldbeker. Hopelijk het einde van een lange lijdensweg."

Ook knap: de tweede plaats van Vincent Baestaens. De Belgische elite zonder contract-kampioen was overigens ook vorige week in Fiuggi al goed op dreef. "Deze ondergrond -bevroren maar glibberig- ligt me. En een aantal toppers bleef vandaag afwezig. Daar heb ik optimaal van geprofiteerd. Toen Wietse wegreed, fietste ik met een verkeerd bandenprofiel rond, maar dat is praat na de vaak. Hij was vandaag net dat tikkeltje sterker."

Vanthourenhout: "Gekomen om te winnen"

Pechvogel van de dag was Michael Vanthourenhout. "Ik was gekomen om te winnen, ja. Maar na die valpartij waren mijn kansen op de overwinning verkeken. Maar 'no hard feelings'. Venturini heeft me zeker niet opzettelijk ten val gebracht en hij bood mij onmiddellijk zijn excuses aan. Ik ben vooral bij dat ik toch nog kon meedoen voor die derde podiumplaats."

Bij de dames ging de overwinning naar wereldkampioene Thalita de Jong. Zij domineerde de openingsfase samen met Christine Majérus en Ellen Van Loy, die respectievelijk tweede en derde zouden finishen. De Jong was in de finale te sterk voor haar twee concurrentes. Gerben Kuypers en Thibau Nys wonnen respectievelijk de junioren- en nieuwelingenwedstrijd.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Zoeken

Kalender

juli 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!