Geert Wellens woedend: 'ben kandidaat bondscoach voor dames elite en jeugd'

Geert Wellens woedend: 'ben kandidaat bondscoach voor dames elite en jeugd'

Je hebt er die vrede nemen met de WK-selecties en je hebt er die ontgoocheld zijn. Je hebt er zelfs die een beetje boos zijn. En dan heb je... Geert Wellens. De jongere broer van Bart ontpopt zich al een paar jaar als voorvechter van het damesveldrijden. En dat doet hij met overtuiging.

Wellens' haar kwam al recht op zijn armen toen hij in de weekendkrant van Het Nieuwsblad een interview over de WK-selecties met bondscoach Rudy De Bie las. Hij voelde toen al nattigheid. "Geen hobbyisten op het WK voor dames? Oei, dan zullen alleen Sanne Cant en Laura Verdonschot mogen starten. Want dat zijn de enige profs", tweette hij. "Wat een gebrek aan respect."

Toen iemand opmerkte dat met dergelijke uitspraak de bondscoach ter discussie zou moeten staan, tweette Wellens opnieuw. "De nagel op de kop." En deze namiddag kreeg hij het helemaal op de heupen. Dat de kern van de dames jeugd (één plaats) niet helemaal werd opgevuld, vindt hij dus geen goed idee.

"Zoals verwacht zet Belgian Cycling niet één, maar tien stappen terug wat betreft het damesveldrijden. Zo krijg ik de jeugd nooit gemotiveerd." Voor alle duidelijkheid: Geert Wellens is ploegleider van het Donen-Vondelmolen damesteam en houdt zich specifiek bezig met de jongeren. En het moet gezegd: hij doet dat goed.

"Niet omdat het over mijn rensters gaat"

Maar Wellens krijgt naar eigen zeggen geen steun vanuit de Wielerbond. "Let wel", zegt hij erbij. "Velen denken wellicht dat ik nu boos ben omdat het over mijn rensters gaat. Maar dat is echt niet zo. Mocht het over andere teams gaan, ik zou net hetzelfde vertellen. Onze jonge meisjes krijgen veel te weinig kansen. Een trip naar Luxemburg kost toch geen stukken van mensen? En oké, voor een topvijfplaats zouden ze niet meestrijden, maar ze kunnen er in functie van de toekomst wel ervaring opdoen."

Ook rensters zelf reageerden geprikkeld. Karen Verhestraeten bijvoorbeeld vindt de dames elite-selectie onrechtvaardig. "Prestaties tellen blijkbaar niet." Ook Joyce Vanderbeken postte een Facebookbericht met de hashtag 'verslagen'... En Shana Maes, die op het BK jeugd het podium haalde, stelt zich vragen. "Omdat er eentje bovenuit steekt (Laura Verdonschot, red), krijgt de rest geen kans?"

Tot slot haalde Wellens dan nog maar zelf de sloophamer boven om af te sluiten met een tweet die kan tellen. "Ik stel me bij deze kandidaat om bondscoach dames jeugd en elite te worden. Dan zal iedereen gelijke kansen krijgen."

Selectieprocedure

Zo eenvoudig ligt het uiteraard niet. Rudy De Bie beslist namelijk niet alleen. Anderzijds moeten we vaststellen dat de Belgische Wielerbond -in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse- vooraf geen duidelijke afspraken maakt. Bij onze noorderburen weet elke renner of renster vooraf waar hij/zij aan toe is, wil hij/zij een selectie afdwingen voor het WK. De selectieprocedure is openbaar en duidelijk. Geen discussie achteraf. Misschien is dit een idee en een eerste stap in de goede richting?

Tekst: Nico Dick

Vind meer info over het WK veldrijden 2017 in Bieles (Lux) via onze kalenderpagina




Zoeken

Kalender

maart 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!