Fiuggi bezorgt bondscoach De Bie kopzorgen voor WK-selectie

Fiuggi bezorgt bondscoach De Bie kopzorgen voor WK-selectie

De wereldbekermanche in Fiuggi leverde bondscoach Rudy De Bie gemengde gevoelens op. De Bie was verheugd met de prestatie van Wout van Aert. De val van Toon Aerts daarentegen is een ramp, vindt de Belgische selectieheer. En wat met dat laatste plekje? 'Moeilijk'.

Rudy De Bie was tijdens de wedstrijd al vol lof over de wereldkampioen. "Fantastisch hoe Van Aert zich op dit parcours staande houdt. Hij geeft me een zeer sterke en solide indruk. Ook op de stukken waar heel wat techniek vereist is, doe Wout het uitstekend. Dit is leuk om zien in het vooruitzicht van het WK."

Na driekwart wedstrijd sloeg het enthousiasme om toen Toon Aerts ten val kwam. De Bie sprak onmiddellijk over een sleutelbeenbreuk. "De beweging die hij met zijn arm maakte, was voor mij al voldoende om te zien dat zijn sleutelbeen 'over' is." Een ramp, noemt De Bie het. "Eerst en vooral voor Toon zelf, maar ook voor de ploeg. Toon breekt de koers vroeg open. Dat zet onze landgenoten in dat geval in een zetel. En ook als het tactisch wordt, kan hij zijn rol spelen. Kijk maar naar het EK. Hij is niet zomaar Europees kampioen geworden."

Voor alle duidelijkheid: op dit moment weten we nog niet met zekerheid of Aerts al dan niet uitvalt voor Bieles. Hij is met de ziekenwagen weggevoerd en wordt op dit moment onderzocht. In het geval Toon er op het WK niet bij is, zal hij niet vervangen worden: als Europees kampioen was hij sowieso startgerechtigd en zorgde zo voor een extra plek. Dat zou dus wegvallen.

Plots met vier voor één plek

Daarnaast heeft De Bie nog andere zorgen. Dinsdag maakt hij zijn WK-selectie bekend. Daarin zijn ondertussen Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en Kevin Pauwels zeker van hun plekje. Althans, zo denken wij er over en dat werd ons ondertussen ook bevestigd...

Bleven over voor het laatste plekje: Jens Adams en Gianni Vermeersch. Tussen die twee zou het gaan, zo dachten we. Maar na Fiuggi moeten we plots weer anders praten. Adams (weliswaar na twee lekke banden en een sterke inhaalrace) werd 18de, Vermeersch (na twee keer materiaalpech en ook al een terugkeer uit de achtergrond) 26ste.

Maar: Klaas Vantornout (die we eigenlijk al hadden opgegeven voor het WK) en Jim Aernouts (die al een sterk BK reed) werden respectievelijk 7de en 9de. Vantornout zelfs nadat hij vanuit 40ste positie terug knokte. "Natuurlijk ben ik kandidaat", aldus Vantornout. "Zeker na mijn prestatie van vandaag. Ik had een superdag!"

Er wacht bondscoach De Bie nog een zware terugreis richting België... Adams, Vermeersch, Vantornout of Aernouts. Moeilijke keuze wordt dat. "Dat besef ik", lachte de bondscoach. "Die knoop gaan we uiteindelijk ook moeten doorhakken. Ik heb nog even tijd om na te denken. Maar dat het laatste plekje naar één van deze vier gaat, klopt."

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind uitslagen WB Fiuggi en klassementen via onze kalenderpagina


Fotoreeks via deze link
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!