Velofollies 2024

Alle ogen op Van der Poel en Venturini, spanning in Duitsland, Tsjechië en Amerika

Alle ogen op Van der Poel en Venturini, spanning in Duitsland, Tsjechië en Amerika

Ook in andere landen liggen dit weekend de nationale titels voor het grijpen. Alleszins voor Mathieu Van der Poel (Nederland) en Venturini (Frankrijk) als ze geen pech kennen. In Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten is de strijd een pak spannender.

‘Wie wordt tweede en derde?’ Net als bij Wout Van Aert in ons land, twijfelen ze bij de noorderburen niet dat Mathieu Van der Poel in Sint-Michielsgestel zijn zevende opeenvolgende driekleur grijpt. Toch vullen ze de uitslagenformulieren best na de wedstrijd in. Amper een week geleden ging Van der Poel in Loenhout nog zwaar tegen de grond en bleef hij nadien weg uit Bredene en Baal. Het NK is pas zijn eerste wedstrijd na die smak. Afwachten dus. Maar zelf meent hij op de ploegwebsite dat de val helemaal verleden tijd is: ‘De nek voelt nog een beetje stijf aan, maar zowel op als naast de fiets ervaar ik eigenlijk geen problemen meer. Ik wil de trui houden. Met minder dan de driekleur ben ik zondagavond niet tevreden.’

Naar verluidt is het snelle parcours met veel draaien en keren spek naar Mathieu's bek. En dus kijkt de tegenstand vooral naar kansen om mee op het podium te mogen. Topkandidaten lijken Corné Van Kessel en Lars Boom, die in Surhuisterveen al voor het nodige spektakel zorgden in een duel om de overwinning. Van Kessel won uiteindelijk, maar het was wel Boom die indruk maakte in de modder. Als wegrenner is een snel parcours ook in zijn voordeel.

Of gaat een derde hond aan de haal met een podiumplek? Of beter gezegd: een Jack Russell. Lars Van der Haar vierde in Heusen-Zolder zijn comeback na een blessure en maakt iedere week zienderogen progressie. Woensdag eindigde hij al derde. Kan hij dat zondag herhalen? Weliswaar in de schaduw van Mathieu Van der Poel.

Frankrijk: eerste titel voor Venturini?

In Frankrijk gaat Venturini voor zijn eerste titel bij de profs. De afgelopen twee kampioenschappen eindigde de kleine Fransman telkens op een zucht van het hoogste schavotje. Bovendien reed de 23-jarige renners van Cofidis, in tegenstelling tot veel van zijn landgenoten, veel Vlaamse crossen en liet hij af en toe een opmerkelijk resultaat noteren: tweede in Hasselt en – recent nog – vierde in Bredene.

Ook in de goede waardemeter dat het Franse regelmatigheidscriterium Coupe de France is, scoort hij hoog. In drie manches zwaaide hij twee keer met de zegebloemen. De andere keer eindigde hij tweede achter … Francis Mourey. Kan de oude vos zichzelf opvolgen en een tiende (!) driekleur grijpen of buigt hij het hoofd voor de jeugd?

Duitsland: driekamp om titel

Een driekamp zal meer dan waarschijnlijk beslissen wie zich in Queidersbach tot Duits kampioen kroont. De protagonisten: Marcel Meisen, Philip Walsleben en Sasha Weber. Zal de uitslag nadien ook in die volgorde zijn? Vooral Meisen kan mooie adelbrieven voorleggen om de tweede driekleur uit zijn carrière binnen te halen met dit jaar al zes overwinningen achter zijn naam. Weliswaar in wedstrijden van tweede niveau. En niet onbelangrijk: hij zit in de winning mood: de eerste twee dagen van 2017 was hij aan het feest in Pétange en Meilen.

Toch blijft het uitkijken voor Walsleben. Hij presteerde dit jaar vooralsnog matig en in wedstrijden waarin hij samen met Meisen aan de start stond, moest hij vaak het onderspit delven. Maar een kampioenschap is een raar beestje. Dat bewees hij vorig jaar nog eigenhandig door na een snertjaar toch te pronken met de driekleur om de lenden.

Tsjechië: open strijd

Eén adres voor wie een open strijd wil zien: Hlinsko in Tsjechië. In geen enkel ander land is op voorhand zo moeilijk uit te maken welke renners zullen strijden voor de nationale trui. Reden: de betere Tsjechen stonden amper samen aan de start dit seizoen. Boros croste vooral op Belgische bodem en nestelde zich vaak in de top vijftien, terwijl de meesten kozen voor de vaderlandse Toi Toi Cup.

Eerste Tsjech in dat klassement is huidig kampioen Radomir Simunek jr, maar ook Paprstka deed het daarin niet slecht. Om de wedstrijd zaterdag helemaal onberekenbaar te maken kunnen ook beloften Tsjechisch kampioen worden. Zo is het goed mogelijk dat Adam Toupalik (foto links) op zijn twintigste al met zijn tweede titel aan de haal gaat.

Verenigde Staten: tweestrijd Powers – Hyde

De titelstrijd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan spitst zich toe tot een duel tussen huidig nationaal kampioen Jeremy Powers en Pan-Amerikaans kampioen Stephen Hyde. Nochtans is de onderlinge zegestand duidelijk: twee zeges voor Powers tegenover zeven voor Hyde. Ook op het laatste Pan-Amerikaanse kampioenschap eindigde Powers op 22 seconden van Hyde, die dus klaar lijkt om voor de eerste keer in zijn leven de stars en stripes te veroveren.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Redactie Veldritkrant.be
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!