Andermaal Van der Poel, maar verschil met Van Aert is klein

Andermaal Van der Poel, maar verschil met Van Aert is klein

Schreven we gisteren na Antwerpen over een wedstrijd met hoge spektakelwaarde, dan stond de Wereldbekermanche in Namen zondag op dat vlak zelfs nog een niveau hoger. Het resultaat was wel hetzelfde, met Mathieu van der Poel op één, Wout van Aert op twee en Kevin Pauwels op drie.

Net als zaterdag in Antwerpen was ook op de Citadel in Namen de slotronde meer dan beklijvend. Opnieuw sprintten Van der Poel en Van Aert zij aan zij richting een belangrijke strook in het parcours, hier de befaamde schuine kant. In tegenstelling tot zaterdag won Van Aert deze strijd, maar het bleek niet beslissend. Op die schuine kant bleef de Nederlander zoals eigenlijk al de hele wedstrijd meer bovenaan en zo kon hij Van Aert voorbij. Op een hellende strook even verderop maakte Van der Poel dan helemaal het weliswaar kleine verschil.

Eigenlijk zag het er in de aanvangsronden niet echt naar uit dat we opnieuw op een regelrecht duel tot in de laatste hectometers afstevenden. Van Aert stapelde de foutjes immers op. Al in de eerste ronde ging hij op de schuine kant onderuit, zijn val een ronde later op dezelfde plaats oogde nog spectaculairder. Lichamelijke of mechanische averij liep hij niet op, maar de wereldkampioen moest wel telkens een kloof van een tiental seconden overbruggen.

Drie keer achtervolgen

Van Aert slaagde daar ook in, de tweede keer kwam even later trouwens ook Tom Meeusen aansluiten. Nog was de ellende echter niet voorbij voor Van Aert. De wereldkampioen bleef met zijn remhendel achter een spandoek hangen en verloor nu nog meer tijd omdat zijn stuur scheef stond. Hij belandde in een groepje met Laurens Sweeck, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Corné van Kessel, dit op bijna twintig seconden van de leiders.

Achtervolging nummer drie dan maar voor Van Aert, die eerst tot bij de weer geloste Meeusen reed en vervolgens ook weer het spoor van Van der Poel vond. Drie ronden bleven dan nog over om het echte duel uit te vechten. Pauwels, die zich ondertussen net als zaterdag de beste van de rest toonde, kon zelfs nog even naderen tot op enkele seconden en mocht vervolgens toekijken hoe de twee hun laatste troeven op tafel gooiden. De kaarten van de Nederlandse kampioen bleken net iets beter.

 Van der Poel: “Niet super”

“Hoewel Wout enkele keren werd teruggeslagen, had ik al snel door dat het opnieuw in de laatste ronde zou moeten gebeuren”, zei Van der Poel. “Ik was zelf immers niet super en Wout kwam na elk oponthoud echt sterk terug, één keer reed hij zelfs een kloof van twintig seconden dicht. Dat zegt genoeg."

"Toen Wout in de slotronde op weg naar de schuine kant de koppositie kon veroveren, vond ik dat niet echt een probleem. Er is daar ruimte genoeg om via een ander spoor weer over te nemen. Eens dat was gelukt, legde ik alles in een versnelling bergop en dat bleek voldoende.”

Van Aert: “Niet naar huis gereden”

“Zonder al die fouten in het begin had ik wellicht een nog iets betere finale kunnen rijden”, luidde het bij Van Aert, die zijn voorsprong in de Wereldbeker op Pauwels wel zag aangroeien tot 76 punten. “De twee valpartijen op de schuine kant waren inschattingsfouten. Tijdens de opwarming had ik beneden een goed spoor gevonden, maar in de wedstrijd zelf bleek het er daar toch al opnieuw wat gladder bij te liggen. De derde fout kwam er door een gebrek aan concentratie op een moment dat het tempo ietwat werd gedrukt. Dat laatste oponthoud was er toch iets te veel aan, zelfs al slaagde ik er nogmaals in om terug te keren.”

“Ik denk niet dat ik uiteindelijk de wedstrijd op de schuine kant verloor”, ging Van Aert verder. “Ik bouwde er iets meer zekerheid in dan Mathieu, maar ik bleef nog in zijn spoor. Het was zijn versnelling even later op een hellende strook waarop ik geen antwoord meer had. Dat ik dit weekend tweemaal tweede werd, is uiteraard niet leuk, maar naar huis gereden ben ik nu ook weer niet. Vooral dat moet ik onthouden. Een verschil met Mathieu is er momenteel nauwelijks of zelfs niet, ik heb er vertrouwen in dat een volgend duel in mijn voordeel kan uitdraaien.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslagen WB Namen en klassement via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!