Europees beloftenkampioen slaat in Antwerpen toe in slotfase

Europees beloftenkampioen slaat in Antwerpen toe in slotfase

Europees kampioen Quinten Hermans, vorige week in Essen na een val en een sterke remonte tweede, heeft in Antwerpen revanche genomen in de vijfde manche van de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften. Eli Iserbyt blijft ruim leider in het klassement.

Op Linkeroever was het Yannick Peeters die dankzij een vlotte passage door het zand in de eerste ronde wat voorsprong kon nemen. Met Iserbyt, Hermans, Adam Toupalik, Jelle Schuermans en Nicolas Cleppe sloten echter al snel vijf renners aan. Peeters moest even later zelf passen, de andere vijf bleven tot de op één na laatste ronde samen, al moest Schuermans enkele keren serieus op de tanden bijten.

Hermans, die zich tot dan wat afzijdig had gehouden in de kopgroep, zag zijn moment gekomen in een loopstrook. Iserbyt probeerde nog te reageren, maar kreeg het ontstane kloofje niet meer dicht. De wereldkampioen, die in het begin van de wedstrijd al tien bonificatieseconden had veroverd, deed met zijn tweede plaats wel nog een goede zaak in het klassement. Cleppe, derde in Antwerpen, volgt nu op 3:39.

“Het was bewust dat ik me lang achteraan de kopgroep ophield”, zei Hermans. “Aangezien ik in de DVV Verzekeringen Trofee geen klassement te verdedigen heb, was de overwinning het enige wat telde vandaag. Zeker na de pech van vorig weekend. Vooral in Essen vond ik een parcours in mijn voordeel, maar na mijn val was het verschil te groot geworden. Dat was serieus balen en vandaag wilde ik dat even rechtzetten. In de voorlaatste ronde kwam ik op kop toen Cleppe voor mij een foutje maakte. Dat was aan het begin van een loopstrook en ik heb meteen doorgetrokken. Er ontstond een gaatje en in de slotronde heb ik alles gegeven om die bonus vast te houden.”

“Uiteraard wilde ik wel winnen, maar het hoofddoel vandaag was om mijn voorsprong in de stand op zijn minst intact te houden”, verklaarde Iserbyt. “Zeker in de eerste wedstrijdhelft heb ik me beperkt tot volgen. Toen Quinten versnelde, moest ik nog iemand voorbij om in tweede positie terecht te komen. Het kloofje bleek net te groot om nog in één ruk te overbruggen. Maar geen nood, voor mij is Namen dit weekend de belangrijkste wedstrijd. In de Wereldbeker heb ik nog wat recht te zetten.”

Vrachten en Cortjens domineren

Bij de junioren stond er geen maat op Arne Vrachten. Van bij het begin zette hij de rest onder druk, Sander Lemmens was de enige die heel even probeerde mee te gaan in zijn spoor. Vrachten bouwde zijn voorsprong gaandeweg uit tot bijna vijftig seconden en kon in de slotronde rustig naar de winst rijden. In de strijd om de tweede plaats ging een nog ruime groep de laatste ronde in, de Brit Daniel Tulett versloeg in een sprint Andres Verdonck, Julian Siemons en Sander De Vet.

Ryan Cortjens domineerde de wedstrijd bij de nieuwelingen. Reeds in de eerste van vijf ronden zette hij de concurrentie op achterstand. Pim Ronhaar was lang de eerste achtervolger, al was dat toch al snel op vijftien seconden. In de tweede wedstrijdhelft zag de Nederlander Wout Vervoort aansluiten, waarna deze laatste in de slotfase de sterkere bleek en achter Cortjens de tweede plaats opeiste.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef

Vind uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

oktober 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!