Exclusief: op bezoek bij Wout van Aert in Calpe. 'Klaar voor kerstperiode'

Exclusief: op bezoek bij Wout van Aert in Calpe. 'Klaar voor kerstperiode'

Wout van Aert vertoeft op dit moment met zijn Crelan-Vastgoedserviceploegmaats in Calpe. Vrijdag vliegt het gezelschap terug naar België. "Ik had dit nodig om de batterijen terug op te laden." De wereldkampioen is klaar voor een drukke eindejaarsperiode.

Dit weekend start Van Aert zowel zaterdag in Essen als zondag in Overijse. Een week later volgen Antwerpen en Namen. Om vervolgens het jaar te eindigen met een bijzonder drukke eindejaarsperiode waarin hij respectievelijk van start gaat in Diegem, Loenhout, Heusden-Zolder, Bredene en Baal. Vijf wedstrijden in acht dagen tijd.

Je bent een van de weinige renners die in die periode niets 'skipt'. Heb je geen schrik dat het wat veel wordt richting de belangrijke januarimaand?

"Nee. Net daarom komt deze ploegstage op het ideale moment voor mij. Ik heb er nood aan om er af en toe eens tussen uit te zijn. Weg van alle druk, want die voel ik dit seizoen wel. Hier kan ik de batterijen opnieuw opladen om er daarna vol tegen aan te gaan. Het is een drukke periode, maar na deze twee weken in Calpe kan ik dat wel aan. Na Baal volgt een weekje rust richting BK. Daarna trek ik met mijn nieuwe team opnieuw twee weken op stage in functie van het WK. Eigenlijk een beetje hetzelfde stramien als vorig jaar. Toen draaide het goed uit."

Het weer is hier nog geen meevaller geweest...

"Ah, zo erg was dat nu ook weer niet. De temperatuur is een stuk milder dan in België. Alleen gisteren (dinsdag, red) hebben we de training met een paar uur moeten uitstellen omdat de regenbuien elkaar te snel opvolgden, maar we hebben 's namiddags toch vier uur gereden zonder nattigheid. Ook vandaag staat 120 kilometer op de teller in goede weersomstandigheden. Morgen train ik wat achter de brommer en ook vrijdag doe ik het rustiger aan in functie van het weekend."

Hoe kijk je nu terug op die novembermaand, waarin je slechts één keer kon winnen?

"Al bij al met een goed gevoel. Oké, ik werd vier keer op rij tweede. En blijkbaar is dat niet goed voor een wereldkampioen. In die periode werd Koksijde afgelast. Daar had ik naar toegeleefd. Als -ik zeg wel áls- ik die had gewonnen, was de perceptie sowieso helemaal anders geweest."

Nu rees her en der wat lichte kritiek. Hoe ga je daar mee om?

"De ene keer makkelijker dan de andere keer. Dit is het eerste seizoen dat er af en toe ook wat negatief over mij geschreven wordt. Dat is best wennen. Tot vorig jaar vond iedereen het fantastisch dat ik meedeed om te winnen. Ook met een tweede plaats kon men leven. Nu ben ik plots een verliezer als ik tweede word. Maar ik moet daar leren mee leven, zeker? Ik heb niet te kiezen."

De tol van de roem. Er is Van der Poel en Van Aert. Daarachter gaapt een leegte.

"Kijk, daar ga ik dus niet mee akkoord. Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Tom Meeusen. Elk op hun beurt kwamen ze al aardig in de buurt."

"Oké, uiteindelijk wint er meestal een van ons tweeën, maar als je bijvoorbeeld ziet hoe lang Aerts meedoet in Francorchamps, hoe lang Meeusen in Valkenburg of Sweeck in Hamme aanklampten..."

Je werkt opnieuw met mental coach Rudy Heylen. Helpt hij je om met die druk om te gaan?

"Dat contact is er altijd gebleven. In de zomer stond dat wel op een lager pitje. Omdat alles naar wens liep. Sinds begin november werk ik opnieuw wat intenser met hem. Nee, niet nadat ik vier keer op rij verloor. Daarvoor al... (lacht). Trouwens, ik ben toch goed uit die zogenaamd slechte periode gekomen, vind ik. Ik leid nog steeds in de Wereldbeker en de DVV Trofee, terwijl ik in de Superprestige op amper drie punten van Mathieu volg. In principe kan ik nog altijd met topseizoen van vorig jaar herhalen."

Foto's: ©Veldritkrant.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!