Wout van Aert snoert criticasters de mond in Francorchamps

Wout van Aert snoert criticasters de mond in Francorchamps

Wout van Aert heeft de ban gebroken. Het was geleden van 1 november dat hij nog eens kon winnen. Een paar tweedeplaatsen op rij leverde de wereldkampioen zowaar al wat kritiek op. Die diende hij in Francorchamps van antwoord met een klinkende zege.

Hij heeft er een paar weken moet op wachten, de wereldkampioen. Maar na vier tweede plaatsen -telkens na Mathieu van der Poel- pakte hij in Francorchamps dan toch zijn eerste zege in de Hangrohe Superprestige. Op en rond het Formule 1-parcours nam hij de maat van zijn grote rivaal.

Tom Meeusen nam in Spa-Francorchamps de beste start, gevolgd door David van der Poel, Jens Vandekinderen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Maar al snel werden de waardeverhouding in de kop van het peloton hersteld. In het begin van de tweede ronde glipte Van der Poel naar de leiding, gevolgd door Van Aert en Toon Aerts.

Ondanks een flukse versnelling van Toon Aerts en een schuiver van Wout van Aert hielden de drie elkaar gezelschap tot rond half koers. Eerst verloor Aerts voeling met de twee tenoren toen hij uit zijn klikpedaal schoot en wat moeilijk weer op gang kwam, daarna maakte de wereldkampioen zelf het verschil op de befaamde Muur, een hindernis met een stijgingspercentage tot 45 procent. Van Aert klauterde een stuk vlotter dan Van der Poel en sloeg een kloofje dat hij stelselmatig vergrootte.

Van Aert liet zich op geen foutje meer betrappen en pakte voor het eerst sinds de Koppenbergcross (1 november) nog eens de zege. Van der Poel hield zijn tweede plaats vast, zodat hij in het tussenklassement van de Superprestige maar één puntje van zijn voorsprong moet prijsgeven. Hij telt nu drie punten voorsprong op Van Aert.

"Benieuwd naar analyses"


Een opsteker voor Van Aert na de licht aanzwellende kritiek in de media. "Ach, ik wist wel dat de vorm goed zat. Ik heb nooit getwijfeld en ben blij dat ik het vandaag heb laten zien. Als je tweede wordt, heb je geen recht van spreken. Ik ben wel benieuwd naar de analyses die de komende dagen zullen verschijnen (lacht).”

Opmerkelijk: Van Aert passeerde de finish zonder de armen in de lucht te steken. “Daar moet je verder niets achter zoeken. Ik was gewoon moe en had geen energie meer om uitbundig te juichen. Vergeet ook niet dat de Raidillon een zware klim is.”

Van Aert maakte het verschil dus op de Muur, een steile klim die de wereldkampioen kon bekoren. “Ik klauter gewoon heel graag, het doet me ook een beetje denken aan het oude veldrijden. Zo heb ik het graag. De belangrijkste conclusie van vandaag is dat ik met deze zege opnieuw wat vertrouwen heb opgedaan voor de drukke decembermaand.”

Van der Poel: "Wout is de betere loper"

Mathieu van der Poel verzoende zich met de nederlaag. Dat hij geen beste maatjes was met die loopstrook bergop, klonk het. Vader Adrie weet het aan een gebrek aan looptrainingen, maar daar wilde Van der Poel junior zich niet achter verschuilen. "Ik doe die loopstroken gewoon niet graag. Vorig jaar was ik er al op de sukkel en dat herhaalde zich vandaag. Wout is nu eenmaal de betere in dat soort werk. Nieuw is dat niet."

Ook de koude wilde Van der Poel niet als excuus inroepen. De Nederlandse kampioen had veel last van de temperaturen die met het vriespunt flirtten. “Mijn handen en knieën deden echt wel pijn, maar zonder die koude had de uitslag er allicht hetzelfde uitgezien. Ik zit er niet mee in dat ik hier verloren heb. Op voorhand had ik al gezegd dat ik niet kon blijven winnen. Ik heb een mooie periode achter de rug en ooit moest er een dag komen dat ik nog eens zou verliezen.”

Aerts bevestigt

Europees kampioen Toon Aerts bevestigde in Spa-Francorchamps de progressie die hij dit seizoen maakte. “Ik vond hier vandaag ook een parcours dat me goed ligt. Of ik zonder die schuiver dichter had kunnen eindigen? Nee, ik had sowieso de rol moeten lossen, al hou ik er wel een pijnlijke knie aan over. Voor die steile loopstrook had ik grotere pinnen onder mijn schoen laten steken, maar daardoor gleed ik uit op een ijsplek. Jammer.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick

Vind uitslagen via onze kalenderpagina
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

februari 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!