Velofollies 2024

Daar is Roger De Vlaeminck: 'stuur Van Aert eens naar mij'

Daar is Roger De Vlaeminck: 'stuur Van Aert eens naar mij'

In Het Laatste Nieuws laten vandaag vier ex-crossers hun licht schijnen over de tweestrijd Van Aert - Van der Poel. De opmerkelijkste uitspraak komt van Roger De Vlaeminck. "Van Aert moet meer op snelheid trainen. Stuur hem eens naar mij. In twee weken zal je al resultaat zien."

Eerder deze week vertelde Roland Liboton in Het Nieuwsblad al dat Van Aert de voorbije zomer té intensief op de weg koerste. En daar nu een prijs voor betaalt. Maar dat ontkent Erwin Vervecken vandaag in HLN. "Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert is dat Mathieu op dit moment in de flow zit. In de winningmood, terwijl Wout net nu een paar procentjes minder goed is.

"Niet door zijn zware wegprogramma, zoals Liboton vertelt, maar gewoon door de natuurlijke 'golving' in het seizoen van een crosser. Zoiets kan in één cross weer kantelen", gaat Vervecken voort. "Het speelt in Wout zijn nadeel dat hij in november maar 5 crossen reed. Er komt straks een drukkere periode aan: volgens mij gaan de verhoudingen weer meer in evenwicht komen. Omdat Van Aert een grotere belasting aan kan en hij die intensiteit ook nodig heeft om top te zijn."

Sven Nys: "winter moet nog beginnen"

Ook Sven Nys en Bart Wellens maken zich weinig zorgen wat Van Aert betreft. "De echte winter moet nog beginnen", zegt Nys. "De wedstrijden die we tot nu toe hebben gehad, waren snel en technisch. Dan is Mathieu op zijn best. Vinniger en explosiever. Maar het maximale vermogen ligt bij Wout. Als we de echte modder induiken, krijgen we een ander beeld."

"Maar als Wout dan ook verliest, vrees ik voor een mentaal probleem", weet Bart Wellens. "Dat hij in Gavere verloor, had hij aan een zware trainingsweek te danken. Hij was niet fris." Ook Wellens zag vooral wedstrijden op het lijf van Van der Poel geschreven. "Maar ik vind wel dat Wout daar moet aan werken."

De Vlaeminck: "aan snelheid werken"

Roger De Vlaeminck vindt dat Van Aert het anders moet aanpakken. "Ik zie hem vaak op kop rijden in het begin van de cross. Dat hij eens een paar posities verder gaat zitten en wacht tot Mathieu hem passeert. Dat hij dan eens zijn wiel probeert te houden om hem te verslaan in de sprint."

Nog volgens De Vlaeminck -die eerder wel al aangaf fan van de wereldkampioen te zijn- moet Van Aert meer op snelheid trainen. "Stuur hem eens naar mij. In twee weken, maximum een maand, zal je al resultaat zien. Van Aert kan 100 kilometer lang aan 40 km/u rijden, Mathieu haalt over een kort stuk 50 km/u. Wout kan dan maar optrekken tot 45. Dat is een probleem. De cijfers zijn bij wijze van spreken, maar je begrijpt het toch?"

Marc Lamberts, de coach van Wout van Aert, reageerde ondertussen met een ludieke tweet, waarin hij De Vlaeminck alvast dankt voor de tip...


Foto: ©Veldritkrant.be / Tekst: Nico Dick
Zoeken

Sport Vlaanderen 2023

Kalender

december 2023<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!